El Parc Agrari de la Conca d'Òdena s'integra a la Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO) s’ha integrat a la Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona, un servei que té com a objectiu facilitar l'accés a la terra als emprenedors agraris, recuperar els camps de conreu en desús i fomentar l'agricultura de proximitat i sostenible.

Amb aquesta adhesió, es posa de manifest la voluntat de l’espai agrari per transformar parcel·les abandonades en zones productives i incrementar la producció local d’aliments. Alhora, es reafirma el compromís de l’Anoia amb l’agricultura sostenible, la seguretat alimentària i la conservació del paisatge, tot contribuint a la prevenció d’incendis forestals. El PACO, amb 188 hectàrees disponibles i un potencial de 2.847 hectàrees a recuperar, obre un ventall d’oportunitats per a finques actualment en desús, i estableix una visió de futur compartida amb la Diputació de Barcelona i els diferents ajuntaments i actors del territori.

La iniciativa va néixer d’una assemblea el 28 de novembre del 2023, on es va proposar la creació d’un banc de terres dedicat a la gestió de les finques abandonades. Des d’aquell moment, s’han dut a terme accions clau per consolidar aquesta visió i millorar l’ús dels recursos agrícoles de la zona.

En una sessió de treball celebrada la setmana passada, es va delinear el pla d’acció per implementar aquest projecte. Amb el suport del personal tècnic del Consell Comarcal de l’Anoia i la Xarxa de Bancs de Terres, es van establir objectius i directrius per a una gestió eficaç de les parcel·les en desús. Entre les actuacions acordades durant la reunió destaquen les trobades amb els ajuntaments que formen part del PACO per compartir les dades de l’inventari de terres recuperables en els seus municipis. A més, se celebraran jornades divulgatives amb l’objectiu d’informar els propietaris de terres agrícoles i fomentar la seva participació en la iniciativa.

Parc Agrari de la Conca d’Òdena

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, promogut per la Diputació de Barcelona, és un espai fonamental per a l’activitat agrícola i ramadera a l’Anoia. Format per 15 municipis que sumen una població de 83.527 persones, el PACO disposa de 34.741 hectàrees per a conreus i pastures, la qual cosa representa el 33% de la superfície agrària gestionada en els nou espais agraris de la província.

El parc també està integrat pel Consell Comarcal de l’Anoia, l’Associació de Comerç i Restauració, l’Associació de Productors i l’Associació d’Agents de Promoció Turística de la Conca d’Òdena. A més, el Col·lectiu Eixarcolant hi juga un paper fonamental, aportant suport tècnic i humà en la recuperació de varietats agrícoles tradicionals i espècies silvestres comestibles.

En total, les comarques barcelonines compten amb nou espais agraris gestionats, dels quals, sis s’han creat amb al suport de la Diputació de Barcelona: el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Parc Rural del Montserrat, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, el Parc Agrari Cinc Sènies-Mata-Valldeix i el Parc Rural del Prepirineu Català.

La Xarxa de Bancs de Terres de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 2 “Fam zero i producció agrícola de proximitat”, número 8 “Treball digne i creixement econòmic” i número 12 “Consum i producció responsables”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.