L'Ajuntament d'Igualada aconsegueix una subvenció europea Next Generation per crear una oficina d'assessorament i acompanyament per a la constitució de comunitats energètiques

L’Oficina de Transformació Comunitària (OTC) oferirà assessorament i suport tècnic, jurídic i administratiu per a particulars, empreses i sector públic

 

L’Ajuntament d’Igualada ha rebut una subvenció europea Next Generation per a la creació d’una Oficina de Transformació Comunitària (OTC), un servei d’assessorament i acompanyament per a la creació de comunitats energètiques. Està previst que l’oficina estigui en funcionament a principis de 2024 .

L’oficina comptarà amb un tècnic amb formació i experiència en eficiència energètica a jornada completa per a oferir assessorament tècnic, jurídic i administratiu per a la creació de comunitats energètiques. El servei anirà dirigit a ciutadans, empreses i sector públic.

D’altra banda, s’ha iniciat un estudi estratègic per avaluar la viabilitat de constituir comunitats energètiques de certa dimensió i abast a la ciutat d’Igualada. Aquest estudi, conjuntament amb l’assessorament tècnic i jurídic que oferirà l’Oficina serà especialment rellevant en el suport a la fase de constitució de les comunitats energètiques així com en les fases prèvies (disseny, planificació, etc.).

Altres accions que es duran a terme des de l’OTC seran tasques de difusió com l'organització de jornades, tallers i cursos de formació sobre comunitats energètiques, principalment dirigides a la ciutadania, al sector empresarial i a col•lectius específics, incloent-hi professionals com administradors de finques, instal•ladors i altres amb perfil tècnic, que, en funció dels coneixements previs, seran més tècniques o més didàctiques. També està previst crear i actualitzar periòdicament una pàgina web que inclogui continguts informatius i novetats sobre les comunitats energètiques.

El regidor de Sostenibilitat, Jordi Marcè, ha explicat que “en matèria de mitigació del canvi climàtic, apostar per un model energètic lliure d'emissions és clau per avançar en la transició energètica i és per això que hem impulsat diferents iniciatives com aquesta que van en aquesta línia”.

Marcè ha afegit que “la ciutadania i el sector empresarial són actors clau en l'avanç en la transició energètica de la nostra ciutat. En aquest sentit, les comunitats energètiques són una modalitat d'autoconsum compartit que empodera el ciutadà i les empreses en la generació d'energia renovable”.

L’Oficina de Transformació Comunitària (OTC) compta amb un pressupost de 148.282,10 euros, dels quals 103.797,47 euros s’emmarquen en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – Next Generation EU, amb la col•laboració de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) del Ministeri de TransicióEcològica i Repte Demogràfic a través del programa d’ajudes a Oficines de Transformació Comunitària per a la promoció i dinamització de comunitats energètiques (Programa CE OFICINAS).