Es constitueix l'associació gestora del Parc Agrari de la Conca d'Òdena

Aquest dilluns, 22 de maig, s’ha celebrat a Jorba l’acte fundacional de l’associació que gestionarà el Parc Agrari de la Conca d’Òdena (PACO), que té com a objectiu posar en valor el territori i les activitats que s’hi desenvolupen mitjançant un model agroalimentari basat en la qualitat i proximitat.

La nova entitat està formada pel Consell Comarcal de l’Anoia, tres entitats privades (l'Associació de Productors de la Conca d'Òdena, l’Associació de Comerç i Restauració del Parc Agrari de la Conca d’Òdena i l’Associació d’Agents de Promoció Turística del Parc Agrari de la Conca d’Òdena) i 14 municipis del territori: Argençola, Capellades, Carme, Castellolí, Copons, Igualada, Jorba, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Òdena, Orpí, Rubió, Sant Martí de Tous i Santa Margarida de Montbui. La presidència recau en l’Ajuntament de Jorba i  la vicepresidència, en el Consell Comarcal de l’Anoia.

Durant la sessió, s’ha signat l’acta fundacional de l’associació i s’ha recordat el contingut del Pla de Gestió i Desenvolupament del projecte, que detalla les actuacions previstes en la iniciativa. L’acte ha estat presidit per David Sànchez, alcalde de Jorba, i ha comptat amb la participació de Jordi Cuadras, vicepresident del Consell Comarcal de l’Anoia; Jaume Minguell, cap de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipals d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona; i Patrícia Pladevall, cap del Servei de Coordinació d’Oficines comarcals i Gestió Territorial de la Generalitat de Catalunya. També hi han assistit els alcaldes de tots els municipis que integren actualment el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, l’Ajuntament de Vilanova del Camí i representants de la pagesia i entitats agroalimentàries del territori, entre d’altres.

En el marc de la jornada, s’ha visitat l’obrador compartit de Jorba, situat en una nau annexa a les instal·lacions del magatzem municipal.

Espai singular

El Parc Agrari de la Conca d’Òdena, nascut el 2019, és un espai agrari singular d’11.344 hectàrees que forma part de la xarxa de nou parcs agraris que impulsa la Diputació de Barcelona. El PACO vol afavorir el desenvolupament d’un model agroalimentari basat en la qualitat i la proximitat, que sigui resilient al canvi climàtic, que millori les condicions de vida i treball de la pagesia, que permeti la gestió sostenible del mosaic agroforestal i faci accessible a tota la població una alimentació saludable.