Els celíacs es fan escoltar a Vilanova del Camí

Demanen més visibilitat i formació per a restauradors i comerciants

Diversos afectats per la celiaquia i familiars s'han reunit amb representants de l'Ajuntament de Vilanova per traslladar-los les seves inquietuds i agrair-los l'interès del consistori vilanoví per atendre les necessitats de les persones afectades per al·lèrgies o intolerància al gluten. Aquestes persones han estat beneficiàries de 21 ajudes, amb un import total de 4.400 euros, atorgades per l'Ajuntament de Vilanova, que vol impulsar projectes per promoure entre els comerços i restauradors locals la introducció d’aliments per a persones amb diverses intoleràncies o al·lèrgies.

Les persones afectades van manifestar, en la trobada amb els regidors vilanovins, que "sovint se senten apartades de la societat perquè els és molt complicat poder gaudir d’activitats  on intervé la gastronomia, com el Viu la Tapa o el Vilashopping, per exemple".

Més enllà de l'import de la subvenció (200 €), van manifestar el seu agraïment "perquè se’ls doni visibilitat i l’oportunitat de començar a canviar algunes dinàmiques". En aquest sentit han fet arribar al govern algunes propostes "per conscienciar la població sobre aquesta malaltia i en especial per demanar, tant als comerços com als restauradors, que introdueixin productes i menús per a celíacs". També van remarcar la necessitat "de fer tallers de formació per a restauradors perquè quan preparin menús sense gluten ho facin amb totes les garanties". El tema de la contaminació creuada és un dels més preocupants per aquest col·lectiu, sobretot pel que fa als menús infantils, i per això també demanen algun tipus de formació per a les persones que s’ocupen d’elaborar i preparar els menús escolars.

En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Vilanova del Camí ja han començat a treballar en diferents projectes com l’organització de tallers específics per a restauradors o persones encarregades de manipular aliments o confeccionar menús per a persones celíaques. També s'han iniciat contactes amb l’entitat Vilanova Comerç per promoure la introducció de productes sense gluten, sense lactosa, sense ou... i s’ha compromès a treballar perquè en la pròxima edició del Viu la Tapa i del Vilashopping hi hagi com a mínim una parada amb elaboracions per a celíacs però també per a persones amb altres intoleràncies alimentàries. L’Ajuntament també ha incorporat un article als contractes de les concessions administratives dels bars que els obliga a tenir productes també sense gluten. Aquest estiu, per exemple, ja s’ha començat a fer a la piscina municipal.