Cal Maco obre portes com a alberg de pelegrins i oficina de turisme amb un gran ressò per la visita al Papa Francesc

Igualada fa una aposta clara per l’atracció internacional de visitants, coincidint amb els 500 anys del pas de Sant Ignasi per la ciutat
 
 

Amb la voluntat d’internacionalitzar i impulsar aquest projecte turístic i cultural que difon l’atractiu d’Igualada i el conjunt de l’Anoia, una delegació de la ciutat va presentar, el passat 22 de setembre, la recreació del vestit de Sant Ignasi al Papa Francesc, que és, alhora, cap dels Jesuïtes, orde religiós que va fundar el mateix sant, i per aquest motiu adquireix especial rellevància que el pontífex l’hagi conegut de primera mà.

La recreació del vestit que Sant Ignasi va comprar a Igualada, enguany fa 500 anys, ha estat possible gràcies a un minuciós estudi per part del Museu Tèxtil de Terrassa a partir de diversos textos de l’època i comportarà un dels principals atractius del nou l’Alberg i centre d’interpretació de Cal Maco.

En la trobada amb el que és cap dels Jesuïtes es va posar en valor la feina feta per recrear un element de tanta transcendència històrica, símbol de la conversió de Sant Ignasi, de cavaller a pelegrí. El Papa Francesc va mostrar-se encuriosit per la tècnica utilitzada per recrear la túnica i les espardenyes del sant i per saber l’origen de roba. Finalment, el pontífex va acabar beneint la túnica, interessant-se per la ciutat i enviant una cordial salutació a tots els igualadins i igualadines.

La trobada amb el pontífex ha tingut un repercussió i seguiment per part de diversos mitjans i agències de comunicació, que s’han fet ressò del suport del què és cap d’estat del Vaticà a aquesta iniciativa. La delegació oficial de la capital de l’Anoia va estar encapçalada per l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyat del regidor de Turisme, Jordi Marcè, el regidor de Relacions Institucionals, Pere Camps, els dos mossens de la ciutat d’Igualada i el Cap de Comunicació de l’Ajuntament.

El cost del viatge institucional per la delegació oficial ha estat de 2.658€, la resta de persones que van ser al viatge van fer-se càrrec personalment de les despeses.

El Camí Ignasià és una aposta turística de Ciutat

El Camí Ignasià, de 700km, és el segon camí de peregrinació més important després del Camí de Sant Jaume. Cada any, la ruta, que té el seu origen a Loiola (Guipúscoa), que passa per Montserrat, i finalitza a la cova de Manresa, incrementa el nombre de peregrins que la realitzen any rere any. Les xifres, abans de la pandèmia, indicaven que dels un 89% dels peregrins del 2019 eren d’origen estranger (un 35% del continent americà, un 43% d’Europa, 17% d’Àsia, 3% d’Oceania i 3% restant d’Àfrica) .

Aquest any que se celebra el 500è aniversari del pas de Sant Ignasi per la ciutat, fet que ha suposat una important oportunitat a nivell turístic per a Igualada. Amb aquesta previsió, s’ha rehabilitat l’edifici modernista de Cal Maco, a la plaça la Creu, a través de finançament dels Fons Europeus FEDER, una subvenció de Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Igualada, per a convertir-lo en un centre d’interpretació del camí, alberg de peregrins i nova oficina turística d’Igualada i l’Anoia. Aquest nou equipament, emmarcat al bell mig de la ciutat, significarà un avenç qualitatiu de l’aposta de la ciutat pel sector turístic, comercial i de la restauració.

Més d’un miler de visites i els primers pelegrins de sis nacionalitats

Aquest cap de setmana més d’un miler de persones han visitat Cal Maco en les diverses visites guiades que s’han fet de forma ininterrompuda a l’equipament. Ha estat aquest diumenge quan s’han rebut, també, els primers pelegrins de sis nacionalitats: Sud-Àfrica, Alemanya, França, Eslovènia, Croàcia i Corea del Sud.