Igualada celebra el 8 de maig la XXV Trobada Nacional dels Tres Tombs, coincidint amb els 200 anys de la festa local

Els carros, carruatges, cavalls, eugues i altres cavalleries ompliran els carrers i places d’Igualada el diumenge 8 de maig amb ocasió de la Trobada Nacional, un esdeveniment que torna després del parèntesi de dos anys per la pandèmia. La Federació Catalana dels Tres Tombs espera que hi participin representants de 44 poblacions d’arreu de Catalunya, amb unes 400 cavallaries i 600 persones, recuperant així la força i el caràcter multitudinari d’edicions anteriors.

L’edició d’enguany commemora un doble aniversari: primer, el de la Federació, que compleix 25 anys treballant per mantenir viva la tradició; i segon, el de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, que celebra dos segles d’història i és l’entitat que organitza la festa més antiga registrada a Catalunya.

El tret de sortida de la Trobada serà a les 11.30h a l’avinguda Catalunya (Parc Central), on prèviament es realitzarà la concentració i l’esmorzar traginer per a tots els participants. La desfilada de carros carregats amb diferents càrregues i amb les banderes representatives de cada població realitzarà un recorregut especial per a l’ocasió, que partirà i acabarà en l'avinguda de Catalunya, i passarà per l’avinguda Pau Casals, el passeig Verdaguer, el carrer Trobadiners, l’església de la Sagrada Família, l’avinguda Barcelona i el carrer Sant Josep, trepitjant així la part nord i central de la ciutat. La festa finalitzarà amb el tradicional dinar de germanor.

A més de la Trobada, aquest cap de setmana es faran diverses activitats complementàries per commemorar aquest doble aniversari. Entre elles, destaca l’estrena d’un nou ball per a mulassa, que portarà per títol “La Mulassa d’en Semi” en homenatge al president honorari, Simeó Sendra. També, el dia anterior, dissabte al vespre, s’inaugurarà el mural que l’artista Núria Riba ha dedicat a l’ofici de traginer i que representa una foto de la Diligència igualadina realitzada el 1961, any en què es va estrenar la rèplica del carruatge en els Tres Tombs. A continuació es presentarà una exposició de fotografies que recorre la història de l’Antic Gremi de Traginers, en l’Espai Igualadiníssim, ubicat al vestíbul de l’Ajuntament.

La Trobada Nacional és la gran festa major dels Tres Tombs, que aquesta temporada ha inclòs prop de vuitanta cavalcades a poblacions arreu de Catalunya. Fins al mes d’octubre, encara mitja dotzena de poblacions celebraran passades.