El Govern desplega els Serveis Territorials del Penedès

Vuit departaments del Govern tindran seu a Igualada, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès

Entraran en funcionament entre aquest 2022 i el 2023

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró Ferrer, i la conseller de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, han presentat avui, juntament amb el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar Claramunt, el desplegament dels serveis territorials de la vuitena i més recent vegueria, el Penedès, en un acte a Sant Sadurní d’Anoia en què també han participat alcaldes i alcaldesses i presidents del consells comarcals de la vegueria.  Aquest desplegament s’emmarca en la voluntat del Govern de complir una reivindicació històrica de reconeixement i equilibri territorials, així com apropar l’administració de la Generalitat a la ciutadania.

Amb el desplegament dels serveis territorials del Penedès, “avui sobretot fem un pas per l’equitat territorial”, ha remarcat el vicepresident Puigneró. “Quan parlem d’equitat territorial, d’arrelament, parlem d’igualtat d’oportunitats, que les vegueries, les comarques, els municipis, puguin disposar de les mateixes o similars infraestructures”. I, d’aquesta manera, “estem desplegant la infraestructura del Govern, fent que la Generalitat s’apropi als pobles i ciutats del Penedès”. Així, “fer que totes les infraestructures puguin anar arribant a tots els racons del país, i les delegacions del Govern són una d’aquestes infraestructures, és imprescindible per garantir l’equitat territorial”, i també per a lluitar contra el despoblament, ha exposat el vicepresident.

La consellera Vilagrà, per la seva banda, ha manifestat que “volem ser allà on passen les coses”; per això, “la implantació dels serveis territorials al Penedès la farem de manera equitativa a les quatre comarques donant pes i contingut a tota la demarcació de la vegueria, treballant per la seva cohesió i l’equilibri territorial en consens amb el territori”. Així mateix, ha assenyalat que “la importància del Penedès, el seu pes demogràfic, la seva activitat i aportació en el conjunt del país, feien necessari aquest desplegament dels Serveis Territorials per apropar-nos a la gent i donar millor servei per guanyar qualitat de vida i benestar social”.

Puigneró i Vilagrà han exposat que el desplegament dels serveis territorials del Govern abastarà vuit departaments i es desenvoluparà en dues fases, la primera en els pròxims mesos i la segona, entre aquest any i el 2023. Les seus d’aquests serveis es distribuiran entre les quatre capitals de comarca de la vegueria: el Vendrell, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Any 2022

DEPARTAMENT

SEU

Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Vilafranca del Penedès

Educació

Vilanova i la Geltrú

Drets Socials

El Vendrell

Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori

Igualada

Any 2022 - 2023

 

DEPARTAMENT

SEU

Cultura

Vilafranca del Penedès

Economia

Vilanova i la Geltrú

Empresa i Treball

El Vendrell

Salut

Igualada

La vegueria del Penedès, integrada per l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf, té una població de prop de 500.000 habitants; és la quarta vegueria en població, amb una tendència demogràfica creixent. En la línia de l’evolució dels espais de treball i de la visió d’equilibri territorial plantejada des de la vegueria, es proposa la implantació dels serveis territorials de manera equitativa a les quatre comarques, fet que permetrà reforçar el sentiment de pertinença i la cohesió.

Així, la proposta es concreta amb una ubicació única a cada capital de comarca amb dos serveis territorials, amb una visió d’espais plurifuncionals, amb espais d’atenció ciutadana com a element vertebrador. D’altra banda, s’ha definit una sistemàtica de treball permeable que faciliti tant el teletreball com la polivalència, amb una relació transversal entre les seus i els diferents departaments.

Per al desplegament dels serveis territorials, el Govern ha definit un pla per etapes que donarà pes i contingut a tota la vegueria i en potenciarà la cohesió. En una fase inicial, les seus dels serveis territorials s’ubicaran en aquests espais:

  • Igualada: edifici Ignova, a l’avinguda Barcelona, 24
  • El Vendrell: antiga Biblioteca Popular, a la Rambla, 24.
  • Vilafranca del Penedès: oficines centre Àgora, a la plaça Àgora, 2
  • Vilanova i la Geltrú: carrer Josep Llanza,1