Òdena promou les segones Jornades Gastronòmiques de la Vinyala

Es faran del 22 d’octubre al 21 de novembre i hi participaran cinc restaurants

L’Ajuntament d’Òdena organitza, del 22 d’octubre al 21 de novembre, les Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, que arribaran a la segona edició. Enguany hi participaran sis restaurants, que oferiran uns menús en què aquest apreciat cargol tindrà un paper destacat. La iniciativa compta amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia i la Diputació de Barcelona.

Com a continuació de la Fira de la Vinyala, que es va fer el 19 de setembre i que va arribar a la desena edició, aquestes jornades gastronòmiques tenen com a objectiu posar en relleu la importància de la tradició culinària d’aquest cargol a Òdena, molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge. Els sis restaurants, del municipi i d’Igualada, que participaran en les jornades són: restaurant Fènix, restaurant Cal Taribó, L’Escorxador Restaurant, El Racó del Traginer, el Canaletas i el restaurant Samuntà.

En els menús d’aquests establiments de restauració les vinyales en seran un dels plats destacats. Es podrà degustar de diferents maneres: a la llauna, fregides, amb vedella, botifarrada i cansalada, entre d’altres receptes. Cada restaurant hi posarà el seu estil però tots tindran en comú aquest cargol tan preuat, que farà gaudir els i les amants de la bona taula.

Peculiaritats de la vinyala

El vinyal, també conegut com cargol de les vinyes Otala punctata, ha pres la denominació peculiar i pròpia de Vinyala a l’entorn d’Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu.

La seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a quatre centímetres, més deprimida i d’espiral més baixa. És de color marró, amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per ser cuinat en cassola, enfront d’altres espècies potser més conegudes, com els bovers.