10a edició de la Fira de la Vinyala

El proper diumenge 19 de setembre Òdena celebrarà la desena edició de la Fira de la Vinyala. Aquesta varietat de cargol, també anomenat cargol de les vinyes, ha pres la denominació peculiar i pròpia de vinyala i forma part de l’entorn natural del nostre territori. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu. Tot i que actualment encara a Òdena hi ha vinyes i bodegues de renom, l’extensió de vinya havia estat un correu importantíssim en el passat. Així, la vinya i els marges de pedra seca que envolten les vinyes són l’hàbitat natural de les vinyales.

Seguint amb les seves característiques, trobem que la seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a 4 c, més deprimida i d’espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per a ser cuinat en cassola, enfront d’altres espècies potser més conegudes com els bovers.

La Fira ofereix una proposta gastronòmica de qualitat amb la modalitat de degustació a càrrec de restaurants acreditats i de qualitat i de la Confraria de la Vinyala. L’oferta es complementa amb postres, cervesa, vi i cava elaborats a Òdena. A més a més, durant el mes d’octubre torna la segona edició de les jornades gastronòmiques de la Vinyala, on alguns dels restaurants d’Òdena i la comarca oferiran els seus millors plats d’aquesta varietat. Podeu consultar tota la informació tant de la Fira com de les Jornades a la web lavinyala.cat