A partir de dilluns que ve, Bars i restaurants podran obrir ininterrompudament fins a les cinc de la tarda

El PROCICAT manté el gruix de les restriccions vigents, com el confinament comarcal i el toc de queda, tot i que flexibilitza les condicions de determinades activitats

El conseller Sàmper apel·la al compliment de les noves mesures aprovades, i la consellera Vergés crida a no relaxar-se perquè la pandèmia continua activa

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui en roda de premsa que a partir de dilluns el Govern mantindrà 7 dies més, fins el 15 de març, el gruix de les mesures actuals per frenar la propagació de la Covid-19, però flexibilitza les condicions de determinades activitats. Així, a partir del 8 de març, els bars i restaurants podran obrir de dos quarts de vuit del matí fins les cinc de la tarda. Fora d’aquesta franja horària, els clients no podran romandre a l’establiment. La decisió l’ha aprovada avui el PROCICAT, en la reunió de revisió de les mesures de prevenció i control de la pandèmia.

Una altra de les novetats destacades és en l’àmbit esportiu, on el PROCICAT manté les limitacions en aforaments i la necessitat de cita prèvia, si bé ara permetrà la reobertura dels vestidors, tot demanant a les entitats i als usuaris que fomentin un ús responsable. En aquest sentit, la resolució assenyala que el seu ús és, fonamentalment, per a les persones usuàries del servei de piscina, si n’hi ha, i per a les persones que no tinguin possibilitat de canviar-se en un altre espai, abans o després de l’activitat esportiva. D’altra banda, es continuen permetent les competicions oficials d’àmbit estatal, internacional i professional, així com les que donen accés a categories estatals, internacionals i professionals. Ara, a més, es reprendran les lligues federatives regulars a partir dels 16 anys. Totes aquestes competicions s’hauran de celebrar sense públic.

En l’àmbit universitari, la presencialitat a les universitats continuarà fonamentalment reservada a les pràctiques i les avaluacions, si bé, pel que fa a les activitats teòriques es permetrà la presencialitat simultània de fins a un màxim del 30% dels universitaris de cada centre i no es podrà superar aquest percentatge en cap universitat. Caldrà extremar sempre les mesures de protecció.

Respecte a les activitats extraescolars, organitzades dins o fora d'un centre educatiu, el PROCICAT ha aprovat que a partir de dilluns es podran realitzar, però mantenint els grups màxims de 6 persones per aula en les etapes d’educació infantil, primària, i ara també a la secundària, al batxillerat i als cicles de formació professional. Només els centres que organitzen activitats extraescolars, mantenint els grups estables escolars o part d’aquests, poden desenvolupar les activitats amb més de sis alumnes per aula, sempre que no hi participin alumnes d’altres grups estables.

I pel que fa a les activitats de l’àmbit del lleure educatiu, s’han de fer tant en espais interiors com a l’aire lliure, però mantenint els grups màxims de 6 persones. En aquest sentit, es manté que les puguin fer els alumnes d’educació infantil, primària, i ara també els de secundària, batxillerat i cicles de formació professional.

Pel que fa als equipaments cívics, es manté el gruix de les restriccions, però a partir de dilluns, podran fer activitats presencials a l’aire lliure per a majors de 60 anys, ja siguin de caire físic o d’entrenament de la memòria. Ara bé, els grups no podran superar les 6 persones. Altres tipus d’activitats es podran fer exclusivament per mitjans telemàtics, sense que impliquin la presència dels participants.

El PROCICAT també ha aprovat la supressió de la prohibició d’organitzar activitats culturals a biblioteques, museus, arxius, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació i arts visuals. puguin organitzar activitats.  

Finalment, el gruix de mesures ja vigents es mantenen, com el toc de queda i el confinament comarcal, que continuaran com fins ara.

La consellera Vergés ha demanat a la ciutadania que “encara no ens hem de relaxar perquè la pandèmia continua activa”. De fet, a dia d’avui hi ha més de 500 pacients crítics i 1.637 hospitalitzats per coronavirus als hospitals, i “per això cal fer un últim esforç”, tot i que en aquesta recta final “és possiblement quan ens està costant més”.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que la situació actual de l’epidèmia continua estant marcada, des de fa dies, per un descens tímid en el nombre de contagis, així com també pel que fa a altres indicadors rellevants. Pel que fa a la perspectiva dels propers dies, s’espera una “continuïtat d’aquesta tendència a la baixa, però poc pronunciada”.

                            Un moment de la roda de premsa d'Interior

Menys mobilitat, sinònim de menys contagis

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha apel·lat a “continuar amb el compliment de les mesures” establertes avui pel Procicat. “Està totalment acreditat que la falta de mobilitat implica de forma directa una disminució dels contagis”, ha dit. 

Pel que fa a les últimes dades d’ahir dimecres 3 de març, de Mossos d’Esquadra, Sàmper ha afirmat que “s‘han aixecat 108 actes per infraccions de la restricció de mobilitat municipal, 84 aixecades per Mossos i 24 per Policies Locals. Pel que fa a infraccions del sector de la restauració, s’han aixecat 7 actes, 1 per part de Mossos i 6 de Policies Locals. Sobre les infraccions de confinament nocturn, es van aixecar, des de les 10 de la nit del dimarts dia 3 de març i fins a les 6 del matí d’avui 116 actes per confinament nocturn i 7 per mobilitat nocturna”.

Sobre les dades de la mobilitat, el conseller ha explicat que “s’observa una tendència a l’alça de la última setmana de febrer respecte l’anterior. Passa arreu de Catalunya a dues velocitats, de manera moderada entre setmana, entre 1% i 3%, i forta en cap de setmana, entre 8% i superiors al 10%”.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha recordat que Catalunya encara es troba sota el confinament comarcal, perimetral i nocturn. Des del Cos de Mossos d’Esquadra “encara trobem, en els diferents dispositius policials, un degoteig diari de persones que incompleixen les restriccions que hi ha establertes o les mesures de prevenció de la Covid amb una mitjana de 700 actes diàries aixecades”, ha informat.

En aquest línia, el comissari ha explicat que també hi ha un degoteig de persones que incompleixen el confinament nocturn amb una mitjana setmana de 140 actes aixecades. 

En aquest context, i seguint la mateixa línia que el conseller, Molinero ha assegurat que “continuarem treballant en els dispositius de control al llarg dels 7 dies de la setmana”. En aquest punt, i pel que fa al dispositiu preventiu de mobilitat a la zona de la Vall d’Aran, Molinero ha afirmat que el cap de setmana passat es van establir un total de 23 controls amb 142 actes aixecades i ha garantit que es repetirà aquest proper aquest de setmana. 

Finalment, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha destacat que les mesures establertes avui “tenen un element molt important de caràcter social pel col·lectiu de la gent jove i també per la gent de més de 60 anys”. 

Dit això, segons Delgado, “el que més ens preocupa és el manteniment d’aquests elements de prevenció i de mesures de seguretat, tot i l’esgotament que puguem tenir, ja que aquests missatges positius ens poden confondre a no complir les mesures”. “És precisament ara quan més important és i més metòdics hem de ser per no fer malbé tota la feina que hem fet i aconseguir baixar les dades i entre tots frenar la corba i no entrar en situacions de risc”, ha advertit.

Més informació sobre les mesures a Canal Salut: https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/ciutadania/mesures/8-marc/