La restauració de l'Anoia explota contra les noves mesures: "la Generalitat ha perdut els papers"

Lamenten que se’ls continuï fent pagar impostos i serveis quan la facturació s’ha reduït considerablement

Diversos restauradors i restauradores de la comarca han manifestat la seva decepció i indignació pel nou enduriment de les mesures de la Generalitat. Aquest divendres, el Govern anunciava les restriccions de mobilitat per Nadal -ampliació al perímetre comarcal- però també fixava condicions molt estrictes en l'obertura dels establiments de restauració.

A partir del dilluns 21 de desembre, els establiments de restauració només podran servir esmorzars -de 2/4 de 8 a 2/4 de 10- i dinars -d'1 a 2/4 de 4- i la resta del dia s'hauran de cenyir al format de 'take away'. A l'Anoia, els restauradors consultats per AnoiaDiari han expressat el seu estupor per unes mesures que tornen a "assenyalar-nos". És el tercer tancament. Joan Boix, membre de la junta del Gremi de Restauració del territori, manifesta que "la Generalitat ha perdut els papers" amb aquesta decisió. Marta Gabriel, del bar Felcafè, a la Plaça de la Creu critica unes mesures "en les que només nosaltres som els perjudicats". 

Boix expressa la irritació del sector i considera que "la Generalitat vol evitar el desastre sanitari i provocarà el desastre econòmic. S'han de ponderar totes les variables i la decisió és la pitjor". El també president de l'associació Nou Centre entén que "les mesures no serviran de gaire. A altres llocs s'ha ponderat més el risc sanitari amb relació al risc econòmic. Aquí el Govern es dedica a culpabilitzar a la població i al sector de la restauració, quan es tractaria de posar tot l'esforç en la millora del sistema sanitari". 

"Sempre paguem els mateixos"

Marta Gabriel explica "les mesures són clares: sempre paguem els mateixos. El 'take away' funciona per anar fent, però no n'hi ha prou. El que fan ara no és fer-nos tancar tot el dia, però tampoc sortirà a compte a molts establiments. I de tota manera el que fa el Govern no és gens seriós: ahir (per dijous) programaven una roda de premsa, que van d'ajornar perquè ni tan sols ells es posen d'acord".

Les seves crítiques entronquen amb el problema d'un altre sector, els autònoms. Unes quotes que "hem de seguir pagant. El Nadal és una de les èpoques de l'any on les caixes més es notava, en positiu. I ara ens trobem això. I què pretenen? Treure tot el material de les terrasses a 2/4 de 8 per tornar-lo a treure a 2/4 de 10. És una vergonya tot plegat. Veurem si per a les eleccions també posen traves o les suspenen".

"És irracional"

Joan Boix apunta que "fins ara, per voler resoldre això, han pres decisions irracionals i les han acompanyat d'ajuts irrisoris. A més, els horaris que imposen són ridículs. Eliminen la possibilitat dels sopars. Estic segur que no s'arranjarà res, amb aquestes mesures". El president de Nou Centre ja havia mostrat en setmanes anteriors la seva contrarietat per les mesures que s'havien pres, en el cas de l'anterior tancament.

"Costa d'entendre"

Joan Fontanella, president de l'associació Vadefoodies d'Igualada apunta que "tot i que sabem que la situació sanitària és dramàtica, costa d'entendre aquestes mesures. És un tancament a mitges. Quin sentit té tancar a 2/4 de 10 del matí, quan hi ha molta gent que surt a esmorzar després. Estem en un moment crític i no ens deixen fer gairebé res, és un caos".

Lamenta que no es contemplin mesures per a la restauració com el "condonació d'impostos. No parlo ja d'una moratòria. En alguns casos es factura un 10% del que es facturava i cal pagar llum, gas... a part dels lloguers. Els governs ens diuen que no tenen diners. No calen ajudes, però almenys que s'eviti que haguem de pagar per uns beneficis que no tenim".

Fontanella creu que, almenys, aquestes setmanes de desescalada "han estat prou bones. La gent ha sortit molt i també s'han demanat moltes coses per emportar. Crec que hom ha de fer un pensament d'actuar amb responsabilitat i els restauradors també hem de vetllar perquè no se sobrepassin els aforaments. Però el cert és que la situació és molt crítica".

Article publicat a Anoia Diari