La restauració es reivindica novament a Barcelona

El sector de l'hostaleria i la restauració s'ha manifestat aquesta tarda davant del Palau de la Generalitat contra les noves restriccions imposades pel Govern, que només permeten obrir bars i restaurants de 7.30h a 9.30h del matí i de 13h a 15.30h del migdia.

La concentració ha començat a les 18.00 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona, i al voltant de les 18.25 hores un grup de manifestants s'ha dirigit cap a la Via Laietana de Barcelona, amb proclames com "L'hostaleria no és el problema" o "On són les nostres ajudes?".

La concentració està convocada pel Gremi de Restauració de Barcelona, el Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona, la patronal de l'oci nocturn Fecalon, les federacions d'hostaleria de Lleida i Girona, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona i la Federació Intercomarcal d'hostaleria, Restauració i Turisme.

Les entitats convocants han denunciat en un comunicat que les mesures per contenir el brot de coronavirus no han comptat amb el sector i han indicat que darrere d'elles s'amaga un "tancament total encobert", pel que han reclamat mesures "reals de rescat" pels sectors afectats.

L'hostaleria, la restauració i l'oci nocturn s'ha manifestat aquest dilluns a la tarda a Barcelona per protestar contra l'enduriment de les restriccions per la pandèmia. Unes 800 persones han recorregut sorollosament el centre de la ciutat -amb sortida a la plaça de Sant Jaume i arribada a la cruïlla entre Diagonal i passeig de Gràcia- amb lemes contra el Govern i la seva gestió. "No podem més", "Volem treballar" o "Amb l'hostaleria no es juga" han estat algunes de les consignes. "Ja n'hi ha prou de criminalitzar-nos. La decisió que només puguem treballar per franges horàries no té ni solta ni volta, i s'ha fet des de la més absoluta ignorància", clamen des del sector, que en un principi s'ha concentrat davant el Palau de la Generalitat.

Després de deu minuts de crits, toc de timbals i xiulets, la concentració ha sortit de la plaça de Sant Jaume i ha enfilat la Via Laietana, Urquinaona, la Ronda de Sant Pere i tot el passeig de Gràcia. Hi ha hagut assegudes breus -de 5 minuts de durada- a les cruïlles amb Aragó i amb la Diagonal, sense més conseqüències pels conductors.

"Les decisions del Govern provoquen la ruïna del sector de l'hostaleria i la restauració, però també dels nostres proveïdors. Són decisions erràtiques, poc clares i incoherents, que provoquen la confusió dels ciutadans i dels empresaris", han criticat hostalers i restauradors.

"Què fem amb les reserves de sopars de Nadal?"Especial menció també pel tancament nocturn i no poder servir sopars a taula. "A sis dies de Nadal han suprimit els sopars als restaurants. Què hem de fer amb les reserves fetes? I amb les comandes de productes específics per a aquestes dates tan assenyalades?", s'han preguntat en veu alta des del sector de l'hostaleria i la restauració.

"Ens veiem obligats a tornar els diners de les reserves, que en molts casos han anat destinats a comprar producte, més car en aquesta època de l'any", han assenyat els gremis d'hostaleria i restauració, que també posen de relleu la discriminació amb els hotels, que poden oferir sopars als clients fins a les 21 hores.

"Les mesures preses pel Govern no han comptat amb el sector. Des de fa uns mes que no hem tingut cap reunió amb membres de l'executiu català", han recriminat des del sector de l'hostaleria i la restauració, que també apunten a la "inacció" d'Interior i els Mossos per sancionar les conductes inapropiades d'empresaris i clients.

"Ja n'hi ha prou de bonismes, el que s'havia de fer és aplicar la normativa i no endurir les restriccions", han recalcat.

Entre el decàleg de mesures que hostalers, restauradors i oci nocturn exigeixen al Govern hi ha una derogació de les mesures restrictives del DOGC de 19 de desembre "fins que no hi hagi un diàleg efectiu i veraç amb el sector". "Si això no succeeix, condemnen definitivament al tancament de molts establiments que veien les festes de Nadal com la darrera possibilitat de sortir-se'n", han avisat des de l'hostaleria i la restauració, que igualment aposten per revisar tot el sistema d'ajuts i una pròrroga efectiva dels ERTO fins a l'estiu del 2021. "També caldria l'allargament dels ICO amb una nova carència de 3 anys, i el manteniment de l'ajut als autònoms també fins a l'estiu de l'any que ve, puguin obrir o no", han conclòs des de l'hostaleria, la restauració i l'oci nocturn.