Decretat un nou estat d'alarma amb mesures restrictives de mobilitat nocturna

Instaura un toc de queda nocturn de 23h a 6h i delega el poder als presidents autonòmics

El Procicat es reunirà a les 16.00 per aplicar el toc de queda avui mateix

El consell de ministres ha aprovat aquest diumenge tornar a aplicar l'estat d'alarma arreu de l'Estat. El decret, que es publicarà durant aquesta mateixa tarda al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), contempla cinc punts

  1. Que les autoritats delegades siguin els presidents autonòmics en lloc del govern espanyol.
  2. Un toc de queda nocturn de "caràcter general" de les 23 hores a les 6 hores però que les comunitats podran avançar o ajornar una hora. Catalunya ja ha avançat que serà a partir de les 22 hores. 
  3. Les comunitats podran decidir limitar l'entrada i sortida dels seus territoris, així com també de petites localitats. Quart, les reunions privades tant en espais públics com privats podran ser d'un màxim sis persones -cosa que ja s'aplica a Catalunya-.
  4. La intenció del govern espanyol és que l'estat d'alarma es prorrogui sis mesos, fins el 9 de maig.

Hi ha prevista una roda de premsa del conseller d'Interior, Miquel Samper, a les 18h.

La decisió de Sánchez arriba després que un total de deu comunitats hagin sol·licitat formalment l'estat d'alarma. La primera en fer-ho va ser el País Basc, la van seguir un total de sis comunitats socialistes -Astúries, Extremadura, La Rioja, Castella-La Manxa, País Valencià i Balears-, així com també Navarra i Cantàbria, a més de la ciutat autònoma de Melilla. Cap de les comunitats governades pel PP ho ha demanat i des de la direcció del partit reclamen que es faci una reforma legal exprés de la llei general de sanitat del 1986 -la que s'aplica per als confinaments perimetrals de localitats- per evitar tornar a l'estat d'alarma.

També a diferència de la primera onada, Sánchez no vol haver d'enfrontar-se cada quinze dies a l'aval del Congrés per prorrogar l'estat d'alarma. La intenció és que ara es decreti per 15 dies, el màxim que permet la llei, i que el Congrés el prorrogui durant mesos