Òdena organitza les 1es JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA VINYALA

Agafant el relleu a la Fira de la Vinyala, aquest mes d’octubre se celebra a Òdena les primer Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, promogudes per l’Ajuntament d’Òdena, amb l’objectiu de posar en relleu la importància de la tradició culinària d’Òdena d'aquesta menja exquisida molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.

Les primeres jornades gastronòmiques de la vinyala, que tindran lloc durant tot el mes d’octubre. Hi participaran sis restaurants del municipi, el Restaurant Samuntà, el Bar Jordi, Il Nuovo Caffé, el Restaurant Carpi, el Restaurant Scorpia i el Bar Fènix, proposant diferents receptes per a posar en valor la tradició culinària d'aquesta menja exquisida, molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que conformen el seu paisatge.

Així doncs, es podran tastar, per exemple, cargols a la llauna amb romesco i allioli, cassola de vinyales picantones, cargols al pebre negre, cargols a la gormanda o cargols en suc a l’estil de l’àvia amb cansalada, costella, botifarra blanca i botifarra negra, entre d’altres receptes que faran les delícies dels amants de la bona taula i la tradició, que enguany disposaran de tot el mes d’octubre per mirar de tastar-les totes.

Entre els restaurants participants hi ha el guanyador de la millor tapa, escollida pel jurat, de l’edició 9.1 de la Fira de la Vinyala, el Bar Fènix.

Les jornades son organitzades per l’Ajuntament d’Òdena i Òdena Comerç i Restauració i compten amb el suport del Consell Comarcal de l’Anoia i la Diputació de Barcelona

Què fa única la vinyala?

El vinyal, també conegut com cargol de les vinyes Otala punctata, ha pres la denominació peculiar i pròpia de Vinyala a l’entorn d’Òdena. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu.

La seva closca és gruixuda i sòlida, amb un diàmetre de fins a 4 c, més deprimida i d’espiral més baixa. És de color marró amb petites taques difuses més clares i la propietat organolèptica que més el defineix és la seva textura melosa, que el dota de grans qualitats per a ser cuinat en cassola, enfront d’altres espècies potser més conegudes com els bovers.

Enfortint la identitat del territori

A partir de la bona acollida de les edicions precedents de la Fira de la Vinyala i de l’experiència que suposaran aquestes jornades gastronòmiques, amb la participació de diferents restaurants durant diverses setmanes, la voluntat de l’Ajuntament és crear properament a l’Anoia una Ruta Gastronòmica de la Vinyala.

Actualment ja s’està començant a dibuixar aquest projecte, que té la voluntat d’anar més enllà d’Òdena i implicar de forma permanent restaurants de la Conca d’Òdena i d’altres localitats de la comarca. Una iniciativa que, mitjançant el llenguatge universal de la bona gastronomia i fent ús d’un producte únic i exclusiu del territori com són les vinyales, contribueixi a reforçar l’oferta turística d’Òdena i la comarca.