PIMEC Turisme denuncia la manca de sensibilitat vers al sector del “Plan de impulso del sector turístico”

Reclama ajuts directes per al sector, atès que les línies de finançament proposades només impliquen més endeutament i posa en risc la viabilitat de les empreses. Són necessàries mesures reals per reactivar el consum i la demanda turística, com per exemple bons vacacionals i la rebaixa de l’VA.

Barcelona, 19 de juny de 2020. PIMEC Turisme, que integra més de 13.500 empreses, vol manifestar la seva preocupació pel “Plan de impulso del sector turístico” presentat pel govern espanyol. La sectorial considera que denota una manca de sensibilitat per la veritable situació que travessa i travessarà el sector turístic, especialment a curt termini, i no respon al que el teixit empresarial necessita i demanda.  

PIMEC Turisme lamenta que la resposta governamental a la crisi turística derivada de la pandèmia de la covid-19 està sent lenta i clarament insuficient, i sembla respondre més a la improvisació que no pas a una reflexió profunda, segurament com a conseqüència de no haver comptat amb el propi sector afectat mitjançant les entitats i institucions que el representen. Davant d’això, PIMEC Turisme reclama una actuació contundent, efectiva i ràpida i diferent a la presentada en el Pla.  

El Pla contempla uns recursos de 4.262 milions d’euros, que resulten insuficients per a un sector que contribueix directa i indirectament a bona part de la riquesa de Catalunya -un 11% del PIB, un 14% de l’ocupació i una despesa superior als 20.000 milions d’euros. Aquesta insuficiència és encara més manifesta si es compara amb l’envergadura dels recursos aplicats al sector turístics per altres països del nostre entorn, com Itàlia, França, Alemanya i Grècia.

A més, cal tenir en compte que bona part dels recursos que contempla el Pla obeeixen als 3.362 milions d’euros que es vol mobilitzar via línies de finançament ICO (covid-19/Thomas Cook). Val a dir fins el 3 de juny el sector ja ha absorbit per mitjà de les línies financeres instrumentades un total de 10.924 milions d’euros, i les empreses mostren uns límits en la capacitat d’endeutament que difícilment es poden superar si no es vol posar en risc la viabilitat dels seus negocis. El sector necessita liquiditat de forma urgent a través d’ajuts directes i no de més línies de finançament que només impliquen incrementar l’endeutament de les empreses. Cal recordar que PIMEC Turisme va reclamar en el seu “Pla de Xoc per al Turisme” per a Catalunya, presentat fa uns dies, un total de 2.800 milions d’euros d’ajuts directes i un import de 2.000 milions d’euros de finançament públic en condicions avantatjoses per al període 2020-2021.

Per al teixit empresarial del sector una de les accions més positives han estat els expedients de regulació de temporal d’ocupació (ERTO), per la qual cosa reclama que el termini s’allargui fins al 31 de desembre de 2020. En la mateixa línia es vol destacar la necessitat de continuar amb la prestació extraordinària per cessament d’activitat per als autònoms una vegada finalitzat l’estat d’alarma.

Sorprèn que el Pla presentat pel govern espanyol no contempli mesures reals per a la reactivació veritable del consum i la demanda turística més enllà de les propostes realitzades en matèria de màrqueting i promoció. Això contrasta amb les propostes presentades en altres plans sectorials del propi govern estatal, com és el cas del presentat recentment per a l’automoció, en el que es consideren ajuts directes a l’adquisició de vehicles que poden arribar als 5.500 euros per unitat. Al respecte, PIMEC Turisme reclama un sistema d’impuls del consum a través, per exemple, de bons vacacionals, com estan aplicant altres països veïns, així com una reducció de l’IVA per al sector de fins al 4%. Finalment, cal advertir que el Pla no contempla mesures de política fiscal d’aplicació directa al sector, com seria el cas de desgravacions per inversions realitzades amb motiu de la crisi sanitària (sistemes de protecció i seguretat, solucions digitals...).