El tancament total de la Conca d'Òdena i les afectacions econòmiques a les pimes de la zona

La situació de confinament derivada de l’estat d’alarma decretat arran de la crisi sanitària del coronavirus ha afectat econòmicament moltes pimes i autònoms. En concret, la Conca d’Òdena ha estat un dels territoris de Catalunya més perjudicats, ja que s’hi va establir un confinament perimetral en virtut del qual no podien ni entrar ni sortir persones, i tampoc es permetia la circulació de vehicles en aquesta àrea geogràfica a conseqüència de l’elevat nombre de contagiats per la Covid-19.

Les empreses de la Conca d’Òdena, en especial les pimes i també els negocis de molts professionals que formen part del col·lectiu d’autònoms, s’han vist afectades pel tancament, tot deixant de generar ingressos i mantenint algunes despeses quotidianes. Aquestes empreses intenten sobreviure adaptant-se a aquestes noves circumstàncies i treballant per poder recuperar-se econòmicament al més aviat possible. Algunes d’elles han impulsat mesures pal·liatives de tot tipus: implantació del teletreball, canvis als seus models productius, ERTO, entre altres.

La Cristina López és sòcia administradora d’Emicontrol, gestiona l’economia i també les finances, alhora que desenvolupa tasques d’administració i de suport al departament tècnic comercial d’aquesta pime dedicada al control de les emissions contaminants de la indústria. Aquesta empresa té els seus inicis el 2010 i amb els anys, i seguint les exigències del mercat, ha anat evolucionant i ha passat per la figura de la societat civil privada fins a esdevenir una societat limitada el 2017. Amb l’inici de l’estat d’alarma i davant la situació de confinament total de la zona, l’empresa ha estat semiaturada a causa del positiu per covid-19 d’algun dels membres de l’equip, en situació de baixa laboral.

Ubicada al polígon Les Comes d’Igualada, compta amb tres treballadors, tot i que abans del confinament havien iniciat un procés de selecció per a la contractació de nou personal. “El que més ens ha perjudicat de moment és que al moment del confinament de la Conca d’Òdena ens trobàvem a punt de finalitzar el procés de producció de dos equips nous que teníem previst instal·lar a les plantes dels clients a partir de la setmana del 15 de març”, explica la Cristina López abans de lamentar que aquest fet ha produït l’aturada d’aquests treballs, ja que no han pogut facturar-los. “Això fa que no puguem pagar dins de termini els components d’aquests equips i, de moment, no sabem quan ho podrem fer”, assegura.

Així mateix, Emicontrol s’ha trobat amb la situació que alguns clients els han sol·licitat  una rebaixa en les quotes mensuals de manteniment dels mesos d’abril i maig per ajudar-los a evitar possibles tancaments indefinits. D’altra banda, la Cristina comenta que han sol·licitat un préstec ICO per tal de prevenir la davallada de les vendes d’aquí a finals d’any: “Això no ens ha agradat, ja que no teníem previst endeutar-nos els propers anys”. “Crec que podrem tornar a la nostra activitat a les instal·lacions dels nostres clients a mesura que es vagi obrint el confinament; per tant, tenim incertesa quant al moment en què això passarà i hi ha la possibilitat que perdem algun client. El nostre principal repte ara mateix és acabar les noves instal·lacions pendents per poder començar a donar cabuda a nous projectes i refer-nos de la davallada d’ingressos tan aviat com sigui possible”, conclou.

En Joan Vaquer és gerent d’una altra empresa de la zona, Damascotex, situada a Igualada i que desenvolupa una activitat centrada en la producció de tèxtil: matalassos, tapisseria per a automoció, mantells i moda. Amb 27 anys d’història, aquest negoci familiar compta amb 7 treballadors que fan feina en 3 torns diferents. “Amb el confinament vam haver d’aturar la producció mentre hem seguit pagant despeses com els rèntings i els lísings”, diu el gerent de l’empresa.

A banda de sol·licitar un crèdit ICO, que els han concedit, Damascotex va iniciar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) el 12 de març, com a mesura pal·liativa dels efectes econòmics de la crisi del coronavirus. “En el nostre cas, no tindrem feina fins que els nostres clients no reactivin de nou la seva activitat. Quan el moment arribi, estem preparats per garantir la seguretat i la salut dels nostres treballadors perquè ja hem adquirit mascaretes, guants i gels desinfectants”, manifesta en Joan Vaquer.

En Jordi Torra és gerent de Fruits Secs Torra, ubicada a Jorba. Explica que l’empresa va   estar una setmana tancada, tot i prestar un servei considerat essencial, ja que forma part del sector de l’alimentació, i diu que “això va afectar l’activitat perquè es van deixar d’ingressar diners de moltes comandes perdudes”. D’altra banda, comenta que Fruits Secs Torra va fer un ERTO inicial de tota la plantilla, després dels 26 treballadors confinats a Igualada, i que l’han anat reduint de forma gradual amb l’aixecament del confinament de la zona.

“El que més ens ha afectat ha estat la desinformació. Hem garantit els EPIs als nostres treballadors amb mascaretes, guants, protectors facials i gels desinfectants, i estem davant d’un panorama incert”, afirma, mentre alerta que part de la seva facturació és hostaleria, sector molt afectat. “Tenim el repte de buscar noves fonts d’ingressos i estem explorant alternatives com la venda online per no perdre la campanya de Nadal o la dels panellets”, assegura.

Els membres d’aquestes tres empreses de la conca coincideixen en el fet que les mesures impulsades per part dels governs, tant el català com l’espanyol, no són suficients. “Creiem que totes les empreses ubicades a la Conca d’Òdena ens hem vist molt perjudicades, ja que se’ns va fer un confinament i no hi ha ajuts específics per aquest motiu. Ens han obligat a tancar i no ens han tingut en compte en les mesures d’ajut”, critica la Cristina López d’Emicontrol. Per la seva banda, en Joan Vaquer de Damascotex creu que “l’Administració Pública hauria d’haver suprimit o reduït els elevats impostos que paguen les empreses”.

Finalment, en Jordi Torra posa en valor la tasca de les administracions a nivell sanitari,    però creu que el tancament de la conca “va ser sobtat i improvisat”, fet pel qual no va  poder accedir a la seva empresa, i va perdre tota la producció que tenia en curs. “S’hauria d’haver fet un tancament de forma esglaonada. A més, ens hem trobat amb contradiccions entre l’administració i les forces de seguretat a l’hora de gestionar i de coordinar els moviments per carretera dels membres de les empreses considerades com a serveis essencials”. “Després de la crisi del 2008 ara ens trobem amb això i costarà refer-se’n”, afegeix el gerent de Fruits Secs Torra.