ELS ALCALDES I ALCALDESSES DE LA CONCA D'ÒDENA IMPULSEN L'ALIANÇA PER LA CONCA, DESTINADA A CERCAR SOLUCIONS PEL TEIXIT ECONÒMIC I EMPRESARIAL DEL TERRITORI

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, com a portaveu dels alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, ha comparegut aquest matí, un cop més, per informar de la situació del greu episodi d’emergència sanitària de la Conca d’Òdena. Castells ha informat de les dades dels serveis funeraris de la Conca que de l’1 al 10 d’abril han registrat 68 defuncions, un 385% més que en el mateix període de l’any passat, quan van morir 14 persones. “Davant d’aquest episodi greu i situació excepcional Conca d’Òdena demanem a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat que s’articuli la possibilitat de fer testos ràpids a la nostra ciutadania per així poder fer una cartografia d’aquesta epidèmia en una població castigada per una alta mortalitat” ha declarat Castells.

L’alcalde ha informat de que malgrat la gravetat d’aquestes dades, sembla que la situació tendeix a la baixa pel que fa al nombre d’ingressos hospitalaris. Alhora, però, ha advertit que “no ens podem relaxar” ja que tots els experts indiquen que l’única manera de remetre aquest episodi és a través del confinament, l’aïllament social i la higiene extrema. Respecte a les mesures d’aquest confinament, l’alcalde ha informat que durant la darrera setmana la Policia Local ha aixecat 77 denúncies, ha identificat 340 persones i 281 vehicles. En aquest sentit, el batlle ha demanat responsabilitat a la ciutadania i ha agraït l’esforç per complir amb les restriccions.

Marc Castells, ha explicat que els alcaldes i alcaldesses de la Conca treballen dia a dia i via reunions telemàtiques per tal de resoldre la crisi sanitària que ha afectat, amb especial incidència el nostre territori. Alhora, però, també s’està treballant per resoldre els problemes de la nostra economia, ja que, segons ha afirmat Castells “no ens podem permetre que també emmalalteixin les empreses i el teixit econòmic”. En aquest sentit, els consistoris de la Conca impulsen l’Aliança per la Conca, destinada a cercar solucions per al teixit econòmic i empresarial de la Conca. Segons ha explicat Castells, “en aquesta aliança es demanarà la implicació de tots els agents econòmics i socials del territori per aplicar les mesures més efectives per reactivar


l’activitat i minimitzat tant com sigui possible els efectes d’una futura crisi que, si no es prenem mesures, poden ser devastadors”. Castells defensa que l’Aliança per la Conca ha de comptar també amb la implicació de totes les administracions i que els governs de Catalunya i de l’Estat, que han demanat un sacrifici molt dur a la ciutadania, als treballadors i treballadores i a les empreses de la Conca, han de donar també resposta ferma, decidida i ambiciosa a les necessitats dels nostres municipis. Per tot això, l’alcalde d’Igualada ha firmat que “volem liderar la recuperació econòmica des del nostre territori i per això serem ambiciosos en els plantejaments i exigents en les reivindicacions”. D’altra banda, Castells ha anunciat els ajuntaments d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena han iniciat la campanya “Conca Comerç”, amb l’objectiu de reconèixer i impulsar el comerç local. Es tracta d’una campanya conjunta entre ajuntaments (a través àrees de comerç i promoció econòmica) i diferents associacions de comerciants (Igualada Comerç, Mercat Municipal de la Masuca, Nou Centre d'Igualada, Vilanova Comerç, Montbui Comerç i Comerç d'Òdena) L'objectiu compartit és fer front conjunt i acompanyar el comerç local i de proximitat davant l'actual crisi provocada per la COVID-19. “Conca Comerç” vol també donar visibilitat i reconeixement als comerços de serveis essencials que aquests dies treballen incansablement per garantir la subsistència de la major de la ciutadania en un moment de màxima excepcionalitat. En aquest sentit, l’alcalde d’Igualada ha enviat, en nom dels alcaldes i alcaldesses de la Conca, un agraïment a tots els comerços que continuen oferint serveis essencials, pel seu compromís i esforç. Pel que fa a les problemàtiques de l’àmbit laboral, Castells ha advertit que la tramitació de les baixes dels treballadors i treballadores residents a la Conca amb llocs de treball fora del territori que no van poder anar a treballar a causa del confinament perimetral, no s’estan tramitant amb la rapidesa necessària. En aquest sentit, l’alcalde d’igualada ha demanat “agilitat” a la Generalitat de Catalunya per resoldre un conflicte greu que afecta a moltes persones. Alhora, Castells ha reiterat la demanada de protegir els drets laborals de les persones residents fora de la Conca d’Òdena amb llocs de treball dins del territori que no van poder accedir al seu centre de treball degut al confinament perimetral i que a hores d’ara encara no se’ls ha garantit baixa per contingència professional.

En aquestes demandes s’han sumat a la compareixença d’avui Mario Olmedo, de UGT i Jordi Cazorla de CCOO. Respecte a la lentitud en la tramitació de les baixes, Olmedo ha afirmat que “el col·lapse burocràtic vergonyós fa que s’estiguin vulnerant drets fonamentals de treballadors i treballadores”. Per la seva banda, Cazorla ha explicat que “els sindicats estem treballant des del primer dia al peu del canó amb les treballadores i treballadors de la Conca”.

D’altra banda, en relació al funcionament d’altres serveis de la ciutat, l’alcalde d’Igualda, Marc Castells ha anunciat que des de Correus han informat que s’obriran les oficines a partir del proper dimecres. L’horari d’obertura serà de 9:30 h a 12:30h pels municipis d’Igualada, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. Les oficines d’Òdena obriran de 10:45 h a 12:30h. Alhora, Castells ha explicat que, segons el que s’ha acordat amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el servei d’autobusos interurbans que connecten els 4 municipis de la Conca romandrà tancat fins al proper 20 d’abril. La compareixença d’avui ha comptat amb les preguntes de “Els petits consellers i conselleres d’Igualada” vehiculades a través del Consell dels Infants de la ciutat. D’aquesta manera, nens i nenes del municipi han fet arribar els seus dubtes i inquietuds a l’alcalde.