LA CONCA D'ÒDENA RECLAMA A SALUT I AFERS SOCIALS PERSONAL, TESTS I MATERIAL SANITARI PER LES RESIDÈNCIES DE GENT GRAN EN SITUACIÓ CRÍTICA

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, com a portaveu dels alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, ha insistit a la ciutadania que continuï respectant les mesures d’aïllament social i que tothom romangui als seus domicilis. Segons ha explicat l’alcalde, des que es va aixecar el confinament perimetral de la Conca, s’ha detectat un relaxament pel que fa a l’acatament d’aquesta directriu. Castells ha volgut remarcar, un dia més, que tot i el desconfinament perimetral, el territori es troba en la mateixa situació que la resta del país, sota un grau de confinament total que implica que no es pot sortir de casa, tret que sigui del tot imprescindible, segons el decretat per l’Estat de l’Alarma.

L’alcalde d’Igualada ha afirmat que “sembla que l’evolució de les dades va en la bona direcció i això és gràcies a la disciplina que s’ha mantingut fins ara en el compliment de les mesures. Tot i així, després de tants esforços i d’actitud exemplar, no podem permetre que hi hagi una segona onada de contagis provocada pel relaxament en el compliment de les mesures”. Castells ha demanat corresponsabilitat als veïns i veïnes i ha demanat a la ciutadania que compleixin les restriccions en consideració als més vulnerables i a tot el personal sanitari que està treballant incansablement des de fa setmanes.

En aquest sentit, segons dades de la Policia Local, des de l’anunci de l’aixecament del perímetre de confinament, han incrementat les intervencions relacionades amb incompliments del confinament, fet que Castells ha qualificat de “molt greu, que posa en risc la resta de la comunitat i sobretot les persones dels col·lectius de risc”. Des de divendres, s’han tramitat 42 denúncies, amb alguns casos de reiteració. Per tot això, la Policia Local ha intensificat els controls pel que fa al seguiment del compliment de les restriccions.

L’alcalde d’Igualada també ha enviat un agraïment al departament de Salut per la intervenció feta a l’Hospital d’Igualada amb l’arribada de professionals, que ha permès descongestionar el centre. Alhora, però, ha reclamat un cop més l’arribada de testos massius al territori per tal de diagnosticar a tota la població de la Conca d’Òdena. “Som el territori que més ha patit, ens mereixem, doncs, que tant la Generalitat com l’Estat tinguin la mirada posada a la Conca i apliquin aquesta mesura que ens permeti fer una cartografia real del contagi” ha afirmat.  

Pel que fa a la crisi laboral derivada de l’emergència sanitària, Castells ha celebrat la resolució publicada al BOE que garanteix la baixa laboral retroactiva des del 13 de març a tots els treballadors i treballadores de serveis no essencials, residents a la Conca d’Òdena amb llocs de treball fora del territori i que per tant no han pogut accedir al seu lloc de treball degut al confinament perimetral. Tot i així, l’alcalde ha recordat que encara hi ha una demanda no assolida, que és la de garantir també els drets laborals de treballadors i treballadores residents fora de la Conca d’Òdena amb llocs de treball dins del territori que va estar confinat.

Per altra banda, Castells, en nom de tots els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena, ha volgut expressar la seva preocupació pel que fa a la greu situació dels equipaments residencials i sociosanitaris. El passat 21 de març, els alcaldes i alcaldesses van demanar a la Generalitat un pla de contingència per aquests tipus d’equipaments que requereixen una atenció especial i són un focus important de vulnerabilitat. De la mateixa manera, l’alcalde d’Igualada ha explicat que des dels ajuntaments del territori s’han concentrat tots els esforços possibles repartint testos i material de protecció rebuts de donacions d’empreses i de la Diputació de Barcelona, per tal que els professionals dels centres poguessin desenvolupar la seva feina amb seguretat. Tot i això, la situació d’aquests equipaments continua sent crítica i per això Castells ha expressat que “necessitem molt més material, testos i personal. Fem una crida a la Generalitat perquè actuï a les residències, que és on viu la gent més vulnerable”.

A Igualada, aquesta setmana es va rebre l’alerta de la situació a la Llar del Sant Crist, on gran part del personal sanitari va haver d’agafar la baixa. En aquest sentit, l’ajuntament va col·laborar a actuar amb rapidesa, procedint a la desinfecció de l’edifici i a l’activació d’una borsa de treball que permetés cobrir les baixes de la plantilla.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, ha volgut remarcar la situació d’extrema gravetat que viu la Residència Amavir. Segons ha explicat Trucharte la residència comptabilitza a dia d’avui 35 defuncions i hi ha 5 persones en estat greu. A més a més, dels 98 treballadors del centre 21 han hagut d’agafar la baixa per possibles símptomes. Davant d’aquesta situació, s’ha procedit a la desinfecció del centre. Alhora l’alcaldessa ha agraït a la DIBA l’enviament de testos al territori i ha agraït també “la generositat de l’Ajuntament d’’Igualada i del Consell Comarcal per la seva col·laboració”. Tot i així, Trucharte ha volgut fer una crida a la Generalitat i ha insistit en que manquen recursos humans i materials.

Finalment, davant de les preguntes reiterades de molts companys periodistes en relació a les xifres diàries de defuncions per Covid a la Conca d’Òdena l’alcalde d’Igualada ha recordat que les dades oficials les comptabilitza i les ha de comunicar el Departament de Salut. Castells ha volgut emfatitzar que des dels ajuntaments del territori sempre s’ha volgut practicar la màxima transparència i en aquest sentit s’han ofert compareixences diàries des que es va decretar el confinament territorial per proporcionar les informacions de les quals es disposa des del consistori. Les dades relacionades amb defuncions i temes sanitaris estan gestionades i registrades per la Conselleria de Salut.