La UEA considera "el decret del BOE" poc clar i insta a les empreses a actuar "en base a l'ètica"

La patronal creu que el decret arriba tard i que calen compensacions pels quatre dies en els que no es van poder entrar mercaderies

El president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, s'ha pronunciat en declaracions a AnoiaDiari, sobre la nova situació que s'obre amb el decret del govern espanyol que fixa la reducció de l'activitat als "serveis essencials" i com afecta això a una Conca d'Òdena que ja estava confinada. Domènech afirma que "s'ha donat només un dia de marge per tancar les empreses", un marge "una mica just". També que el redactat és poc específic i no desenvolupa amb exactitud quins serveis s'han de tancar i quins sectors. No s'especifica i això fa que la UEA apel·li a que "cada empresa valori què ha de fer, segons criteris ètics. Cal complir el decret, això queda clar, un decret que a més no té en compte la nostra situació especial des de la mitjanit del dia 13". Recorda en tot cas que "tal com estan les coses, les empreses que continuïn treballant com a servei essencial han de fer encara més extremes les mesures de seguretat". 

Hi ha molts aspectes que "no queden resolts encara", assenyala la patronal. "Una persona que té una fàbrica fora de la zona confinada i hi és a dins, o viceversa. No s'aclareix amb el decret què passa en aquest cas, cap administració ho deixa clar" considera Domènech. De fet "el decret 'tanca' les empreses, però no dóna pautes per resoldre la situació dels treballadors i treballadores. Deixa molta cosa a la consideració de cada empresa, sense solucions diàfanes". El document "és interpretable" i en alguns sectors "com la pell en poden sortir productes essencials".

Domènech subratlla que "el confinament aquí a la Conca ha durat més que altres llocs i hi ha empreses parades. Hi ha treballadors que no tenen reconeguts els seus drets. Això s'haurà de resoldre, perquè a més hi ha un greuge: els quatre primers dies a penes es van poder entrar mercaderies. Cal una compensació per això, una vegada s'hagi més o menys normalitzat la situació. Però per davant de tot, el confinament és una qüestió de salut, no ho oblidem".