L'empenta de José Manuel Vivancos, Francesc Puertas i Pere Santos fa anys: Ja tenim aquí el 10è aniversari de la Confraria de la Vinyala 2010-2020

Dijous 13 de febrer la Confraria de la Vinyala va donar el tret de sortida a la celebració del desè aniversari de la Confraria de la Vinyala. Així, en el marc dels tradicionals “dijous de vinyales” es va explicar el gruix d’activitats que tindran lloc al llarg del calendari 2020, com ja ho va ser participar amb un carruatge durant el mes de gener als Tres Tombs d’Igualada, organitzats per l’Antic Gremi dels Traginers.

La Confraria de la Vinyala celebra aquest 2020 el seu desè aniversari augmentant el nombre d’activitats al llarg del calendari anual i potenciant la seva presència en jornades gastronòmiques vinculades al caragol d’àmbit nacional i internacional.

D’una banda, s’està cuinant l’organització d’una activitat festiva pública a la capital anoienca, un dia per al tast de la vinyala i que en breu s’anunciarà la data. De l’altra, al llarg del mes de setembre i coincidint amb els dies propers a la Fira de la Vinyala celebrada a Òdena s’estan elaborant tres activitats més: la promoció d’un Pack Turístic Vinyaler, una estada amb la què conèixer la gastronomia del caragol a la comarca, una Jornada professional de cuina amb caragols, donada per experts del sector i al llarg del mateix dia de la fira es prepara la secció Fira Internacional de la Vinyala, on els convidats de la Ruta Europea del Cargol elaboraran les seves millors receptes.

I mentre el desè aniversari va arrencar el bull amb la participació de la Confraria amb els Tres Tombs el passat gener, per anar obrint boca, les properes cites vinyaleres seran com sempre, Els dijous de vinyales, amb un sopar cada segon dijous de mes en un dels restaurants dels entorns d’Igualada, per als confrares i també, els no confrares de l’entitat.

Nit de Cuiners al juliol
A partir del juliol, el calendari de les trobades gastronòmiques agafa un caire temàtic, amb la clàssica Nit dels Cuiners, una vesprada farcida de receptes clàssiques i novetats, amb bufet lliure per a tots els assistents. Durant l’agost, coincidint amb la Festa Major d’Igualada, festes de Sant Bartomeu, la Confraria participarà al dinar popular de La Coll@nada Fes-ta el dinar. Amb la tardor arribaran el gruix de novetats en el marc de la Fira de la Vinyala, coorganitzada amb l’Ajuntament d’Òdena i Mapamundi i ja a l’octubre, tindrà lloc La Vinyalada, amb reconeixements, entregues oficials d’agraïments i guardons a professionals i personalitats amants de la vinyala, que d’una o altra forma han ajudat a popularitzar la cuina vinyalera.

El calendari gastronòmic de la Confraria tancarà l’aniversari al novembre, amb la tradicional Nit de Confrares, on com en cada edició s’investiran nous confrares i es celebrarà amb un àpat vinyaler.

I per engrandir la commemoració d’aquest desè aniversari, al llarg de l’any la Confraria estarà present en cites gastronòmiques del país, com ho són L’Aplec del Caragol a Lleida, la Fira del Caragol de Mallorca, el Tasta Gràcia o de més enllà de les nostres fronteres, com la Fête de les Escargot de Bompàs o la Fira del caragol de Toulouges de França, entre d’altres.

La Confraria de la Vinyala arrenca el 2009 amb un concurs de receptes, però va ser durant l’any posterior, amb el dinar organitzat pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia (GITHA), junt amb Publicacions Anoia, un 27 d’abril del 2010, que en un acte on es van donar a conèixer les receptes tradicionals anoienques davant els representants de tots els ajuntaments de la comarca, junt amb membres del Consell Comarcal de l’Anoia, la Confraria va començar a prendre forma amb els primers reconeixements d’agraïment, atorgats als ajuntaments presents i el nomenament dels primers confrares d’honor.

L’empenta de 3 dels 14 organitzadors, José Manuel Vivancos, Francesc Puertas, Pere Santos i l’apadrinament de Josep Mussons va culminar uns mesos després amb l’Acta de Constitució de la Confraria de la Vinyala, un 20 de setembre del 2010. Dels 14 membres fundadors, avui dia conformen la confraria 241 confrares, les activitats gastronòmiques han arrelat mes a mes, al llarg del calendari anual i 10 anys després, les diferents trobades gastronòmiques gaudeixen d’un ampli públic assistent on de mitjana, un 40% són persones simpatitzants de la iniciativa, amants de la gastronomia del caragol i un 60% formen part de l’entitat com a confrares.