EL DISTINTIU SOC SMART RECONEIX IGUALADA COM A MUNICIPI INNOVADOR

La ciutat és una de les primeres onze de Catalunya a rebre aquest reconeixement

Igualada és un dels onze primers municipis de Catalunya que ha aconseguit el distintiu Soc Smart. La setmana passada, en el marc de l’Smart City Expo World Congress, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va fer lliurament dels certificats acreditatius en un acte en que l’Ajuntament igualadí va ser representat pel regidor de Mobilitat, Miquel Vives.

Vives, acompanyat de la tinenta d’alcalde Patrici Illa, ha explicat aquest dimecres els arguments que han permès l’obtenció d’aquest distintiu i ha enumerat algunes accions com la posada en marxa de les de videoactes del ple municipal; projectes supramunicipals en l’àmbit de la conca d’òdena, amb jornades per a la indústria 4.0; la col·laboració amb centres de recerca com el L'A3 Leather Innovation Center que és un grup de recerca de la Universitat de Lleida (UdL), especialitzat en la cadena de producció de la pell, o la creació de la Taula per a la Innovació, que fa pocs dies van presentar l’alcalde Marc Castells i el director general d’innovació de la generalitat de Catalunya, Daniel Marco.

Patricia Illa també ha destacat que l’Ajuntament va participar, en el marc de l’Smart City Expo, en un acte organitzat amb la finalitat d’explicar el funcionament del programa Urbact d’intercanvi i coneixement orientat al desenvolupament urbà sostenible. Igualada hi va explicar la seva experiència en el projecte RetaiLink, de suport al comerç de proximitat. També van intervenir a la jornada representants de les ciutats de Trikala (Grecia) i Veszprém (Hongria).

El regidor ha deixat clar, però, que aquest distintiu no significa que ja s’hagin assolit els objectius i que Igualada ja es pugui considera una ciutat smart. “Clarament, no. Des del govern de la ciutat, l’equip agafem el repte de construir futur. Des de tots els àmbits, també el tecnològic”. En aquest sentit, ha recordat que Igualada disposa d’un pla estratègic anomenat “Igualada té estratègia”, en què un dels eixos vertebradors és l’àmbit TIC, i també disposa d’un Pla d’Internacionalització d’Igualada, en què també es parla de tecnologies smart city.

EL distintiu Soc Smart s’atorga a les ciutats que utilitzen les dades, la informació i les TIC estratègicament i amb la finalitat de proporcionar al ciutadà, oferir serveis de manera més eficient i amb més qualitat, optimitzar les infraestructures actuals i planificar les de nou disseny, facilitar la presa de decisions mitjançant l’automatització i la interacció contínua, desenvolupar nous nivells de col·laboració intersectorial i implicar la ciutadania i la seva participació activa en el desenvolupament de la ciutat. Per a rebre el distintiu es necessitaven 25 punts de 40 possibles i Igualada en va obtenir 37.