Calaf recupera la memòria de la Conca Minera de l'Alta Segarra amb una exposició i una web

L'exposició es podrà visitar de forma gratuïta del 6 al 12 de maig a l'Esplai de la Gent Gran de Calaf. A la web www.mineriaaltasegarra.cat també es podrà consultar part de la recerca que s'ha fet a través de testimonis orals de miners entrevistats entre els anys 2016 i 2017.

El paisatge de l'Alta Segarra és ple de secrets enterrats en els quilòmetres de galeries mineres que han deixat els més de 150 anys d'explotació del carbó, una activitat no prou reconeguda que va obrir la porta a la industrialització, potenciant al mateix temps el comerç i millorant les comunicacions amb l'arribada del ferrocarril i la construcció de camins i carreteres. Amb el tancament de la darrera mina, el 1994, la tradició minera de la conca quedà completament silenciada i per això, en un exercici per recuperar la memòria vinculada a la mineria, els ajuntaments de la Mancomunitat de l'Alta Segarra han apostat per documentar el llegat de més de 150 anys d'activitat minera, una realitat que ha deixat a la zona un pòsit patrimonial no només paisatgístic i arqueològic, sinó també social i d'identitat.

El contingut de l'exposició i de la web que recuperen la memòria minera de la Conca de l'Alta Segarra es vehicula a través dels testimonis orals de miners entrevistats entre els anys 2016 i 2017. En total, hi han participat fins a set testimonis que, des de diferents èpoques, relaten les seves vivències a les mines:

  • Juan de la Torre. Fill de Villacarrillo. Treballa a les mines de Sant Martí entre el 1953 i 1970.
  • Jaume Armengol. Fill d'Alentorn el 1924. Treballa a les mines durant la mili, del 1944 al 1947.
  • Pere Grau. Fill de Sant Martí de Sesgueioles, el 1952. Treballa a les mines del 1990 al 1994, a Calonge. Rogelio García. Fill de Sant Martí, el 1959. Treballa a les mines de Calaf del 1982 i fins el 1990.
  • José Fuentes. Fill d'Andalusia, el 1951. Treballa a les mines des del 1975, a Carbones de Berga i Fígols, fins a arribar a les mines de Calaf on treballa del 1992 al 1997.
  • Antonio Cabello. Fill de Calaf, el 1935. Treballa a la mina del 1955 al 1992.
  • Joan Graells. Fill de Castellfollit de Riubregós el 1929, treballa a la mina durant la mili del 1949 al 1953.

D'altra banda, també hi han col·laborat altres veïns com: Antonino Mestres i Bellús, Pere Tardà i Serra, Josep Maria Mata i Perelló, Sebastià Bacardit i Moncunill, Juan López i Gallego, Josep Ramon Jorba i Liarde, Adrià Carrera i Pagan Joan Miquel i Castellà. 

Dates i horaris de l'exposició 

 

Exposició mineria Calaf
L'exposició es podrà visitar de forma gratuïta del 6 al 12 de maig els matins de 10 a 13h i les tardes de 15 a 19h a l'Esplai de la Gent Gran. Aquesta consisteix en 10 plafons on s'explica la situació i els orígens de la conca minera, els miners, l'organització del treball, les eines, els mètodes d'extracció i el transports, les condicions, etc. A més, també s'hi poden veure alguns materials originals de les mines de Calaf com una barrina, escodes, carbó, entre d'altres.  

 

L'objectiu de l'exposició és que aquesta pugui circular per la resta de municipis de l'Alta Segarra que comparteixen aquest llegat històric de l'explotació mineria. 

En aquest projecte hi ha participat també Thanks Studio, amb el disseny web,  l'Arada Creativitat Social, amb la  realització de les entrevistes i producció del projecte i l'Ajuntament de Calaf, en el disseny de l'exposció.