Fira de Sant Crist de Piera

D’una manera esquemàtica, la llegenda del Sant Crist ens diu que en temps de molta secada, un pelegrí s’aparegué a na Maria Lleopart de Santa Creu de Creixà, per demanar-li pa. Ella li respongué que amb molt de gust li’n donaria, però que la pastera era buida. El pelegrí li digué que ho mirés bé, que a la pastera hi havia pa i que si treien en processó el Sant Crist que hom venerava a la capella de Sant Francesc del Mercadal, la pluja tornaria de nou a regar aquells indrets. Maria Lleopart anà a la pastera i en trobar-la plena de pa, sortí de nou a fora, però el foraster ja no hi era.
Comunicà els fets a les autoritats de la vila que van treure la imatge en processó. Tot seguit, començà a ploure.

INICIS I EVOLUCIÓ DE LA FIRA

Consta en la memòria dels nostres avis, que ja als anys 30 i 40 se celebrava la Fira del Sant Crist de Piera, l’exposició firal era llavors representada pel sector primari, l’agricultura i la ramaderiat; era el bestiari tot el que estava relacionat amb la pagesia els que els vilatans treien als carrers de Piera, a més de les betes i fils, i un marxant de Masquefa que venia de tot una mica. Pels menuts, les joguines i els cavalls de cartró eren la màxima atracció.


En aquells temps, la Fira del Sant Crist s’ubicava al carrer de la Plaça i diuen, es feia a l’abril perquè, en aquell temps, era l’època de l’any que hi havia menys feina als camps. La festa, però, es va interrompre en vàries ocasions: per primer cop durant la Guerra, mentre que després, cap als anys 40 i 50 va aconseguir el seu màxim apogeu.


La Fira del Sant Crist tal i com la coneixem actualment es va recuperar l’abril de 1989, organitzada des de llavors per l’Ajuntament de Piera i una Comissió formada exclusivament per a aquest esdeveniment.


Vist l’èxit obtingut i l’evolució positiva que ha aconseguit, any rere any, celebrem aquest 2006 una nova edició de la Fira-Mostra del Sant Crist. La seva consolidació és evident, ja que, actualment, compta amb més de dos-cents expositors i és visitada per unes divuit mil persones.


A més de la Fira, les Festes del Sant Crist esdevenen la celebració del Vot de Poble, des de l’any 1688.