CONVOCATÒRIA DELS PREMIS CIUTAT D'IGUALADA 2019

El departament de Promoció Cultural convoca també una nova edició del premi Igual’ART, el concurs de projectes inèdits d’arts visuals
 

L’Ajuntament d’Igualada ha publicat les bases de la nova convocatòria dels Premis Ciutat d’Igualada, que aquest 2019 arriben a la 24a edició i que tornen a ser un dels principals elements de promoció i incentiu a la creació i la recerca en diferents àmbits a la ciutat; tant l’artístic, com el cultural i el social. Les diferents categories són, alhora, un homenatge i exercici de memòria a diferents igualadins significats. La imatge dels premis va ser creada l’any passat per Nana Gorgojo, de l’estudi Instint Estratègia Digital, i ha estat adaptat per les noves bases del 2019.

Com a novetat per aquesta edició, destaca l’increment de la dotació del Premi de Poesia Joan Llacuna, que arriba als 2.000 euros, responent a una demanda reivindicada llargament pels membres del jurat i mantenidor del premi Enric Viladot, de Viena Edicions. Enguany també es convoca el Premi de Recerca Joan Mercader, de caràcter biennal i, per tant, s’allarga la presentació de projectes de recerca en l’àmbit social i de ciències humanes fins al 18 de setembre de 2020.

Com és habitual, el Premi de Disseny Gaspar Camps, modifica l’objecte del premi, i aquest any es dedica la branca més prolífica del disseny, amb obres de disseny gràfic en els seus tres grans àmbits: editorial –cartellisme, llibres, fulletons, catàlegs, llibres–, packaging –embalatge, disseny de producte gràfic– i treballs d’identitat corporativa, que es premiaran l’edició 2019 i hauran d’estar acabades i/o fetes públiques del 24 de setembre de 2016 al 20 de setembre de 2019, produïdes a Igualada i a la comarca de l’Anoia, per creadors individuals o col·lectius.

Al Premi de Composició Musical Paquita Madriguera, que va modificar les bases l’any passat per centrar-se en els àmbits que la pianista, compositora i intèrpret va conrear al llarg de la seva carrera musical, hi poden optar obres composades per formacions de piano o guitarra solistes, veu amb piano o guitarra, trio de veu piano i guitarra. Enguany, s’amplien les variants i s’inclou el duo de piano i guitarra, mantenint la seva estrena, durant l’acte de lliurament dels premis.

El Premi d’Art Digital Jaume Graells fusiona les dues categories que tenia fins ara i, en aquesta edició, es poden incloure tant obres dinàmiques com estàtiques, interactives i audiovisuals, realitzades en format digital exclusivament.

La resta de premis –Compromís Social i Cívic Mossèn Josep Còdol, Fotografia Procopi Llucià, Investigació Jaume Caresmar i Premi d’Honor Ciutat d’Igualada– mantenen les seves característiques habituals, que es podran consultar properament en aquest mateix web. El termini general de presentació dels treballs finalitza el dia 20 de setembre de 2019, a excepció del Joan Mercader, de temporalitat biennal. El veredicte i el lliurament dels guardons es durà a terme, com és tradicional, el diumenge, 24 de novembre, al Teatre Municipal l’Ateneu .

Els premis Ciutat d’Igualada són possibles gràcies a la implicació de totes les persones que formen part dels diferents jurats i empreses i entitats com CEINA i la Fundació Sant Crist d’Igualada, en el patrocini econòmic del premi d’Art Digital Jaume Graells i el premi al Compromís Social Mossèn Josep Còdol, respectivament. Destaca també el suport organitzatiu de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada (AFI), de l’Ateneu Igualadí, de l’entitat disseny=igualada, i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI). També fan possible els premis els diferents equipaments municipals com l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps “la Gaspar” i l’Escola Conservatori Municipal de Música d’Igualada.

Nova convocatòria del premi Igual’ART · A més, amb l’objectiu d’estimular la creació artística en l’àmbit local, l’Ajuntament d’Igualada convoca novament el premi Igual’ART per projectes d’arts visuals inèdits en qualsevol de les seves disciplines: pintura, escultura, dibuix o gravat, com també en fotografia, videoart o la combinació de qualsevol d’elles.

No s’acceptaran projectes  que ja estiguin executats completament, però tampoc idees sense cap element realitzat prèviament ni projecte ben definit. Les candidatures hauran de poder demostrar que la seva idea és executable, ja sigui com a responsable d’un projecte de comissariat o a títol individual o bé agrupat en un col·lectiu. Poden optar-hi comissaris i artistes a títol individual o col·lectiu a partir de 18 anys, que presentin una proposta de creació d’acord amb les bases, la qual es pugui desenvolupar en alguna de les sales disponibles del departament de Promoció Cultural, encara que no es descarta la proposta d’accions fora d’aquests. El termini de presentació finalitza el 20 de setembre i el veredicte del jurat es farà públic a finals del mes d’octubre.

Precisament, el projecte guanyador de l’any 2018, Seqüències urbanes de Guillem Elvira, es podrà veure del 30 de maig al 23 de juny a la sala Cub del Museu de la Pell d’Igualada. Una col·lecció de treballs visuals i una “capella laica” generen una mirada poètica i reflexiva sobre la ciutat contemporània. Des d’un llenguatge abstracte i amb la utilització de tècniques pròpies de l’arquitectura i el grafisme, s’exploren tant elements existents en l’arquitectura local i el paisatge urbà com propostes utòpiques d’una Igualada imaginada.