Visites guiades al Cementiri Vell d'Igualada

Havíeu pensat mai a fer una visita guiada a un cementiri? Aquest dissabte teniu ocasió de realitzar la ruta cultural "El Cementiri Vell d'Igualada, espais, racons i funcions, que permetrà descobrir la història d'aquest espai emblemàtic" Serà a les 12h. No cal inscripció.

Igualada, cap del municipi i capital de la comarca de l’Anoia, té uns 39.000 habitants. El tractament de la pell, amb nombroses adoberies, i la indústria tèxtil han estat, històricament, els dos grans motors de la zona.

Igualada disposa de dos recintes funeraris: el cementiri vell, que ha quedat al mig de la població i encara en ús, i el cementiri nou, construït en una zona dels afores.

Descripció

És de titularitat municipal i disposa de capella i dipòsit. Té planta rectangular. Està format per diversos recintes, alguns d’ells porxats. Al primer recinte, hi trobarem la capella, obra de l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó, amb nombrosa obra funerària, i diversos panteons. Aquest cementiri conserva nombroses làpides antigues amb curiosos epitafis.

El recinte va ser projectat per l’arquitecte Josep Bofarull l’any 1817 però no va ser beneït fins el 28 de maig de 1819 perquè hi va haver una llarga polèmica entre l’ajuntament i l’església per diversos motius, entre ells que l’ajuntament havia decidit situar a l’entrada l’escut municipal.

La porta d’accés és la primera obra de l’escultor igualadí Celdoni Guixà (1747-1848). Data de l’any 1817 i consta de dues columnes dòriques i un timpà decorat amb diversos símbols funeraris. L’any 1875 s’hi va afegir una inscripció amb el versicle

Bienaventurados los que mueren en el Señor / Año 1875
Inscripció actual al timpà

El projecte original incloïa la placa que es pot veure actualment a l’atri de l’entrada

D.O.M. Este cementerio / fué construido / á expensas de los arbitrios del comun de la villa de Igualada, / en el año M.DCCC.XIX. / y en el XII. del reinado / de nuestro Augusto Soberano / D. Fernando VII./ De Borbon D.D.G.

Encara conserva un recinte civil que els igualadins anomenen el “cementiri dels pobres”. Actualment també es fa servir com a recinte per a albats. En aquest recinte, l’any 2005, es va descobrir una fossa comuna amb soldats republicans morts a l’hospital militar.

Per saber-ne més

Bloc Cròniques del meu Món, de Lola Lucas “Cementiri vell d’Igualada“. [consultat 15 d’agost de 2014]
Bloc Cròniques del meu Món, de Lola Lucas “Cementiri dels pobres. Igualada“. [consultat 15 d’agost de 2014]

Cementiri vell d'Igualada
Cementiri vell d'Igualada
 
Cementiri vell d'Igualada (1)