L'abans i el després de la Guerra Civil es fa present a la Xarxa de Museus Locals

  • Amb motiu dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola, la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona presenta “1939. L’abans i el després”, una nova exposició compartida per 25 museus de la demarcació de Barcelona.

La iniciativa s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i proposa l’exposició en 25 museus de la demarcació de Barcelona, d’una selecció d’objectes provinents de les seves col·leccions pertanyents al període que s’inicia a l’esclatar la guerra i que s’allarga més enllà de la proclamació de la seva fi, l’1 d’abril de 1939. D’aquesta manera, la mostra s’articula a l’entorn d’un fet històric de rellevància cabdal que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

Amb instal·lacions singulars a cada museu, s’ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: salvaguarda del patrimoni, guerra i repressió, i simbologia del canvi. El recorregut és transversal en l’espai i el temps i es podrà veure simultàniament a diferents municipis des d’inicis mes d’abril de 2019 fins al de gener de 2020 i també estarà disponible en la seva totalitat a través del següent web on s’ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.

Una exposició que irradia el territori

Durant l’abril de 2019, coincidint amb l’aniversari exacte de la fi de la Guerra d’Espanya, la mostra “1939. L’abans i el després” es desplega a vuit museus de la Xarxa de Museus Locals, concretament al Museu d’Arenys de Mar, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, els Museus de Martorell, el Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt, el Museu Comarcal de Manresa, el Museu de Moià, el Museu Abelló de Mollet del Vallès i el Museu d’Art de Cerdanyola. Al maig s’hi afegeixen quatre museus més: Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola del Vallès, la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, el Museu de Granollers i el Museu de Sant Boi de Llobregat.

La resta de participants s’hi incorporen a l’estiu -Museu de Terrassa, Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat i Museu d’Història de l’Hospitalet- i a la tardor -Museu d’Història de Sabadell, Museu d’Història de la Immigració de Catalunya de Sant Adrià de Besòs, Museu de Gavà, Museus d’Esplugues, Museu Municipal de Nàutica del Masnou, Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet, Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, Museu d’Art de Sabadell i Centre d’Interpretació i Jaciment El Camp de les Lloses de Tona.

A Barcelona, la mostra tindrà presència a la Sala d’exposicions de la Diputació de Barcelona, a la seu de Can Serra, des del mes d’octubre i fins a final de 2019.

El calendari de la mostra s’inicia dilluns, 1 d’abril, i aquest mes hi participen vuit museus:

Museu d’Arenys de Mar. 1 d'abril - 30 de juny
Museu de la Pell d’ Igualada i Comarcal de l’Anoia. 2 d’abril - 30 de juny
Museus de Martorell. 3 - 14 d’abril
Museu Comarcal de Manresa. 4 d'abril - 26 de maig
Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià. 4 d'abril - 20 de gener
Museu Abelló de Mollet del Vallès. 9 d'abril - 16 de juny
Museu d’Art de Cerdanyola Can Domènech. 12 d’abril - 31 d'agost
Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. 20 d’abril - 19 de maig