El model porta a porta i àrees tancades amb control d'accés fa pujar la mitjana de recollida selectiva del 33 al 83% en el conjunt dels 17 municipis participants

Els resultats avalen la idoneïtat del nou model de recollida dels residus implantat pel Consell Comarcal de l’Anoia i acompleixen amb escreix amb les directrius europees i catalanes en quant a recollida selectiva fixades pel 2020 i 2035

El Consell Comarcal de l’Anoia fa un balanç molt positiu del sistema de recollida porta a porta i d’àrees tancades amb control d’accés en els 17 municipis ja implantats. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (dades de 2017) la taxa de recollida selectiva al conjunt  de la comarca era del 33,48%, una xifra que estava estancada des de feia 10 anys sense superar en cap cas el 40%. Gràcies al canvi de model de recollida per Anoiaverda entre maig i desembre de 2018 als 17 municipis en què s’ha implantat el model porta a porta i d’àrees tancades amb control d’accés, la taxa de recollida selectiva ha augmentat de mitjana fins el 83 per cent.

L’ens comarcal destaca que aquest valor representa un increment molt notable i capgira per complet els resultats de la recollida selectiva dels últims anys en tots les municipis que han implantat el nou model de recollida. El nou sistema de recollida permet alhora acomplir i superar amb escreix els objectius futurs marcats en el marc legal europeu i català. Les directives europees estableixen que caldrà passar del 50% el 2020 al 65% el 2035, mentre que el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya per als anys 2013-2020 estableix que la recollida selectiva sigui com a mínim del 60 per cent. És doncs, el model de recollida porta a porta i àrees tancades amb control d’accés un sistema que permetrà als municipis ja implantats assolir per complet els objectius fixats pel 2035. Aquestes bones dades de recollida selectiva dels 17 municipis, ajudarà alhora a millorar les dades a nivell comarcal assolides fins la data. 

Entre els reptes de futur del projecte hi ha tant el perfeccionament del servei, reajustant freqüències, calendaris, rutes o procediments de recollida així com la millora del servei d’atenció a l’usuari i resolució d’incidències. Dins d’aquest punt hi hauria per exemple la implantació d’un tercer dia de recollida de la fracció orgànica en el model de recollida porta a porta d’urbanitzacions els mesos d’estiu, de maig a setembre, i el futur llançament d’una aplicació mòbil tant per Android com IOS amb la que tots els usuaris podran consultar en tot moment les recollides dels seus cubells, comunicar incidències, rebre avisos i estar informats de forma directa i ràpida de qualsevol aspecte relacionat amb la recollida de residus. De cara a les ordenances fiscals de 2021 es preveu també la implantació del pagament per generació, mecanisme mitjançant el qual cada usuari pagarà la taxa d’escombraries en funció de la generació real de residus i el grau de reciclatge seguint el principi de “qui contamina paga”.  L’objectiu és crear unes taxes justes alhora que un incentiu econòmic que premia aquells qui contribueixen a la reducció i correcta separació dels residus.

El nou model de recollida selectiva s’ha implantat a l’Anoia aquest 2018 a 7.000 habitatges de nuclis urbans d’11 municipis: Jorba, St. Martí de Tous, Carme, Orpí, el Bruc, Castellolí, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt, Capellades, els Prats de Rei i Copons. També arriba a 2.000 habitatges de 8 urbanitzacions de 4 municipis: el Bruc, la Pobla de Claramunt, la Torre de Claramunt i Carme. I 1.000 habitatges tenen accés a 40 àrees tancades, comptant els que formen part dels nuclis i els que estan disseminats a Argençola, Bellprat, Montmaneu, Rubió, Veciana i Santa Maria de Miralles, i els habitatges disseminats dels 11 municipis en què hi ha instaurat el PaP. 

El proper 4 de març de 2019, 5 municipis més; Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Sant Martí de Sesgueioles, Pujalt i Sant Pere Sallavinera implantaran també el nou model de recollida de residus d’Anoiaverda, eliminant tots els contenidors actuals dels carrers per a passar a un model d’àrees tancades. Amb aquesta darrera incorporació, seran un total de 22 municipis de l’Anoia els que amb el nou model de recollida de residus assoliran el compromís d’una millor gestió dels residus alhora que acompliran els objectius futurs fixats de recollida selectiva. 

Per a més informació, Anoiaverda disposa del web www.anoiaverda.cat, les xarxes socials Facebook i Twitter i el correu electrònic info@anoiaverda.cat