La Llacuna celebra aquest vespre la seva Missa de Pastors, Patrimoni Immaterial del Penedès

Una missa cantada en llatí, cas únic a la comarca

En ple segle XXI, les Festes de Nadal encara mantenen alguns trets peculiars, d'arrelada tradició a la comarca. Aquest vespre, moment per una de les misses més singulars, la Missa de Pastors, a la Llacuna.

Aquesta vigília de Nadal, l'església de Santa Maria de la Llacuna acollirà com moltes altres esglésies la tradicional Missa del Gall. Serà a les 12 de la nit. Però el que fa diferent i especial la celebració de la Llacuna, és que es tracta d'una Missa cantada en llatí, anomenada Missa de Pastor, que el compositor i organista Antoni Vaqué va escriure cap a l'any 1860

La vila anoienca és possiblement l'únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l'església i que el 1903 es prohibiren amb el MotuProprio dictat pel papa Pius X.
Aquesta singularitat i el fet que el 1991 ja es va fer una recerca sobre d'aquesta Missa, ha comportat que membres de l'equip de treball de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès n'estiguin fent estudi per tal d'incorporar-la a l'inventari.