Decidim Igualada mostra escepticisme sobre els beneficis del 'lab' d'Airbnb

Una setmana després de la presentació del laboratori turístic d'Airbnb a Igualada, la confluència d'esquerres ha expressat els seus dubtes sobre els efectes positius del projecte Healthy Destinations Lab. 

L'assemblea de Decidim Igualada declara que "tenim dubtes" sobre l'impacte a la ciutat del projecte de turisme sostenible que va anunciar Airbnb la setmana passada i que recalarà a l'Adoberia Bella. Segons el portaveu de Decidim, Darío Castañé, AirBnb és una multinacional de l'economia de plataforma, "mal anomenada col·laborativa, que ha provocat nombrosos casos de gentrificació, encarint preus i lloguers d'habitatge allà on han prosperat pisos turístics i expulsant als veïns".

Apunten que "l'especulació no és l'objectiu d'Airbnb" però no "podem evitar observar que aquesta ha jugat un rol important en diverses ciutats d'arreu del món en l'encariment dels barris". Consideren que "si bé la intenció no sembla negativa", el concepte de turisme saludable ("healthy tourism" segons la companyia) no pot anar simplement lligat a la idea de viatjar "com si el turista visqués a la ciutat, sinó que la gent que habita la ciutat ha de tenir garantits els seus drets, com el dret a l'habitatge, i necessitats essencials, com accés a serveis i subministres públics de qualitat, sense que representin un sobreesforç econòmic per als seus ingressos".

Segons Castañé, "només hi haurà 'healthy tourism' en el moment que el reclam turístic sigui que la ciutat i l'entorn tenen tan alt nivell de vida que la gent vulgui passar uns dies gaudint-ne. Això només es fa combatent la desigualtat i l'exclusió social, alhora que es fa una ciutat del bon viure, on hi càpiga tothom amb drets i dignitat".