Jornades Europees de Patrimoni

Municipis d'arreu de Catalunya celebren aquest cap de setmana les Jornades Europees de Patrimoni amb prop de 400 activitats gratuïtes

  • Les Jornades Europees de Patrimoni se celebren del 12 al 14 d’octubre a prop de 200 municipis de Catalunya
  • La programació sencera es pot consultar al web de les JEP: http://patrimoni.gencat.cat/JEP2018
  •  

 

Els dies 12, 13 i 14 d’octubre, prop de 200 municipis d’arreu de Catalunya celebren la 27a edició de les Jornades Europees de Patrimoni. Durant tres dies, palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè els ciutadans gaudeixin de visites gratuïtes i puguin conèixer en profunditat el seu patrimoni, amb l'objectiu d’aconseguir la implicació social en la seva salvaguarda i valoració.
 
Enguany, les JEP 2018 són més especials que mai doncs s’emmarquen en la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. Es tracta d'una oportunitat única per celebrar la riquesa i diversitat del patrimoni europeu. Recordem que un dels principals objectius de l’Any Europeu és promoure la diversitat cultural, el diàleg intercultural i la cohesió social, objectiu compartit amb el de les Jornades Europees de Patrimoni que se celebren cada any.
 
Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea i suposen la manifestació cultural participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni. Des de la seva creació, el 1991, Catalunya s’hi va afegir amb l'aportació d'activitats pròpies.
 
Des d’aleshores, el Departament de Cultura, any rere any, ha convocat a municipis i agents culturals del territori relacionats amb el patrimoni a participar en la que s’ha convertit en la gran Festa del Patrimoni Cultural, amb la complicitat de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i l’Institut Ramon Muntaner. L’èxit de les jornades queda palès a través de l’increment dels municipis participants i de les activitats programades: enguany, la participació s’ha incrementat respecte dels dos anys anteriors, en concret amb 17 municipis més i la suma de 44 activitats noves.
 
La imatge gràfica de les Jornades Europees de Patrimoni d’aquest any és obra de La Casa de Carlota, un estudi creatiu que es fonamenta en la suma de cervells, en la interacció de talents molt diferents. Es tracta de joves trencadors, professionals consagrats i persones amb la síndrome de Down, autisme o esquizofrènia, la suma dels talents de les quals multiplica i cofigura uns valors i una essència que es reflecteixen en aquest ADN compartit entre l'estudi i el patrimoni cultural.
 
 
Activitats a prop de 200 municipis
 
El Departament de Cultura, un any més, ha recollit en una única agenda en línia (http://patrimoni.gencat.cat/JEP2018) les gairebé 400 activitats que han organitzat  els 197 municipis participants: des de visites guiades i teatralitzades, rutes i itineraris a la descoberta del patrimoni local, a tallers familiars, exposicions, espectacles i activitats singulars per gaudir del patrimoni cultural català.
 
Entre altres propostes, a les comarques de Barcelona i Catalunya central es podrà gaudir d’un concert de gòspel a la Basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa, d’una visita nocturna pel nucli antic d’Artés o admirar Barcelona des de les terrasses i el campanar de Santa Maria del Mar.
 
A Tarragona i les Terres de l’Ebre es proposa, entre altres, investigar el robatori de set peces als museus de la ciutat de Tarragona, endinsar-se en la quotidianitat i la història del Call Jueu de Falset o descobrir el patrimoni industrial de Valls a través d'un itinerari urbà guiat.
 
A les comarques gironines es pot descobrir Santa Pau a través d'un Escape Room al seu conjunt històric, els hostals i fondes amb més història de la ciutat de Girona, o divertir-se en família amb un joc de pistes al jaciment de Turó Rodó de Lloret de Mar, entre moltes altres propostes.
 
A les terres de Lleida i Aran es pot gaudir de la música tradicional del Camí de Sant Jaume a l'Ermita de Sant Jaume a la Granja d’Escarp, descobrir les històries de les dones del casal noble Cal Perelló de Tàrrega o apropar-se als dos patrimonis de la Vall de Boí declarats per la UNESCO –les Falles i el conjunt romànic-, entre altres activitats.
 
A més, els dies 13 i 14 d’octubre, els monuments de la Generalitat de Catalunya es podran visitar gratuïtament.
 
La llista de les activitats programades per municipi es poden trobar en el dossier adjunt. La informació és pot ampliar a l’agenda en línia del web de les Jornades Europees de Patrimoni: http://patrimoni.gencat.cat/JEP2018