La Fira de la Vinyala d'Òdena omple la Plaça de la Font

Una tona i mitja de vinyales i es van esgotar totes. Aquest és un dels indicis de la festa i el bon ambient que es va viure el diumenge a Òdena, a la Fira de la Vinyala, que va reeixir en la seva vuitena edició. 

Amb la Fira de la Vinyala, Òdena s'ha convertit els darrers anys en un dels epicentres de la gastronomia anoienca. Ho tornava a ser aquest diumenge: amb el Parc de la Font ple de visitants, i és que a les 10 del matí ja hi havia persones degustant les tapes de vinyales. El bon temps va acompanyar la jornada i a mig matí ja s'havien esgotat les vinyales cuinades d'alguns restauradors. A 2/4 de 2, no quedava ni una vinyala per vendre. En total, es calcula que es van repartir més de 1.500 kilos de cargols.

La jornada va comptar amb la presència d'alcaldes i regidors de pobles veïns i del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que acompanyats de l'alcalde i regidors de l'Ajuntament d'Òdena van passejar i saludar a expositors i públic. Hi havia una cinquantena d'expositors, entre els quals hi havia 12 restauradors, més la Confraria de La Vinyala i l'associació gastronòmica el Cargol Graciós que van cuinar les millors receptes amb vinyales. També hi va haver desenes de firaires, talleristes i altres expositors. El Parc de La Font es va omplir durant tot el matí d'experts i aficionats del món dels caragols. Els visitants van poder gaudir d'un matí ple d'activitats i degustar multitud de plats elaborats a base de vinyales des de les 10 del matí fins al migdia.

El jurat popular va premiar la tapa del restaurant Samuntà i el jurat professional (format per la Confraria de la Vinyala, l'entitat francesa Team Cargols” (Perpinyà) i El Cargol Graciós van fallar a favor del restaurant Cal Taribó. En el marc de la mateixa fira es va celebrar també la Festa de la Verema, coordinada per l'Associació de Petits Viticultors de la conca d'Òdena. A les onze del matí va començar la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s'hi va voler sumar. En acabar, els assistents a la demostració van poder tastar el most resultant del procés.

També s'aprofitava, un any més, l'ocasió per atorgar els reconeixements a la gent gran del municipi. Enguany els homenatjats per ser les persones de més edat van ser Vicenç Ferrer, nascut a Alacant al 1929 i Palmira Galcera Roca, d'Òdena del 1923. També es va homenatjar a les parelles de més de 50 anys de casats que van ser: Rafael Serrano Lara i Gregoria Claveroa Pérez, Ángel Hernández Quintana i Amparo Dengra Blázquez, Pedro Claver Caldito i Tomasa Hornas Galán, Fermín Rios López i Maria Camps Pereta, i Teodomiro Canales Alamillo i Ma Carmen Múñoz Gomera.

L'aspecte de la Plaça, al migdia