La FEMP i Hostaleria d'Espanya uneixen forces per impulsar un model de desenvolupament local més sostenible, inclusiu i innovador
Madrid, 9 de setembre de 2025.– Contribuir al desenvolupament econòmic local, la promoció de l’activitat turística, la millora de l’ocupació i de la qualitat de vida de la ciutadania són algunes de les línies de responsabilitat municipal que la presidenta de la FEMP, María José García-Pelayo, ha assenyalat aquesta tarda durant la signatura del conveni marc de col·laboració subscrit amb el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Álvarez Almeida.
La signatura d’avui, precedida de diverses reunions de treball prèvies, incideix a reforçar la cooperació públicoprivada per afavorir un model de desenvolupament local més sostenible, inclusiu i innovador. L’hostaleria, ha destacat la presidenta, “constitueix un sector estratègic per a l’economia i l’ocupació en els municipis espanyols, i el conveni ofereix l’oportunitat d’encaminar iniciatives conjuntes que donin suport als governs locals en la formació, la sostenibilitat, la promoció del turisme gastronòmic i la millora de la competitivitat i la qualitat dels destins”. Per això, ha afegit, “el desenvolupament de l’activitat hostelera i el desenvolupament econòmic del municipi avancen en paral·lel”.
En aquest sentit, la també alcaldessa de Jerez ha recordat que “impulsar l’emprenedoria i la competitivitat dels sectors estratègics en l’àmbit local mitjançant la col·laboració amb associacions que representen el teixit econòmic i social dels municipis forma part de l’esperit de treball que sempre hem tingut en aquesta federació”.
Per la seva banda, José Luis Álvarez Almeida, d’Hostaleria d’Espanya, ha destacat que “els bars, restaurants, cafeteries i locals d’oci no són només un motor econòmic del nostre país, sinó que contribueixen a la cohesió social, essent una part fonamental del paisatge urbà. Els més de 300.000 establiments que conformen el sector estan apostant per la professionalització, la digitalització i la sostenibilitat per millorar la seva competitivitat. Per això és necessària la col·laboració amb les diferents administracions i, sens dubte, aquest acord posa les bases d’una línia de col·laboració que no només impacta en el teixit empresarial sinó en tota la societat”.
En aquest sentit, Almeida ha insistit que “l’hostaleria al nostre país forma part de la nostra cultura i de la nostra manera de relacionar-nos. És quelcom que ens diferencia del model d’hostaleria dels països del nostre entorn i que converteix els locals d’hostaleria en punts de desenvolupament del nostre model social”.
La col·laboració s’establirà en àmbits com el suport a l’emprenedoria, l’impuls d’accions formatives, la promoció de pràctiques sostenibles, la coordinació per a la digitalització del sector i el foment del turisme gastronòmic, entre d’altres. Pel que fa a les actuacions, l’acord subscrit detalla la difusió, realització i promoció de campanyes conjuntes i organització de trobades; l’intercanvi d’experiències, la participació conjunta en grups de treball i l’elaboració d’estudis tècnics.
La primera actuació prevista serà la Jornada sobre sostenibilitat turística a Alacant el pròxim 6 d’octubre de 2025, coincidint amb la Comissió de Turisme de la FEMP, que es reunirà també en aquesta ciutat, capital gastronòmica 2025.