L'Agència Catalana de l'Aigua inicia el desplegament dels plans d'emergència als embassaments de les conques internes

El pla d'emergència de Sau és el primer que s'implanta a les conques internes i al llarg del 2025 es desplegaran a la resta d'embassaments

El director de l’ACA, Josep Lluís Armenter, juntament amb el director dels serveis territorials del Departament d'Interior a Girona, Eduard Adrobau, han presentat a l’embassament de Sau aquestes eines per a gestionar incidències greus a les preses

Amb aquests instruments es defineixen les àrees que es podrien inundar i s’estableixen les normes d’actuació i d’informació per a la ciutadania i les autoritats

Es preveu destinar 3,8 milions d’euros en la implantació dels plans, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la UE

 

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Josep Lluís Armenter, ha presentat avui, acompanyat dels responsables d’infraestructures de control i regulació de l’ACA i del director dels serveis territorials del Departament d'Interior a Girona, Eduard Adrobau, els plans d’emergències a les preses de les conques internes, que preveuen una inversió de 3,8 milions d’euros per a la seva implantació, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió europea, en el marc del Programa del FEDER de Catalunya 2021- 2027.

Aquestes eines fixen les actuacions i mesures que s’han de dur a terme en cas que es produeixi una incidència greu a la presa, definint les àrees que es podrien inundar i establint normes d’actuació i d’informació a la ciutadania i a les autoritats. L’objectiu està focalitzat, per tant, a protegir les persones davant el risc d’inundació i de reduir-ne l’impacte, els danys i les afectacions.

L'objectiu és evacuar la zona de manera ordenada i sense riscos, d’acord amb les directrius de les autoritats municipals i de Protecció Civil de la Generalitat. “Els primers 30 minuts són vitals, ja que en cas d’incident, pot ser necessària l’evacuació de la població més propera i que es trobi dins la zona d’inundació de la presa”, ha remarcat el director de l’ACA. Per la seva banda, el director dels serveis territorials d'Interior a Girona ha destacat que “el treball coordinat entre ACA, Protecció Civil de la Generalitat i municipis és vital per tenir una població informada i per establir els mecanismes de control i resposta en cas necessari”.

Sau, la primera presa totalment implantada

El de la presa de Sau és el primer pla d’emergències que s’implanta en un embassament de les conques internes. A finals del 2024, conjuntament amb la Direcció General de Protecció Civil es va dur a terme el programa d’implantació del Pla d'emergència de la presa als municipis de Vilanova de Sau, Sant Hilari Sacalm, Susqueda i Osor. A partir de la instal·lació de les sirenes es van fer proves de so perquè la ciutadania conegués el significat de cada senyal (evacuació o final d’emergència).Hi ha 3 sirenes d’avís a la població, dues situades a Vilanova de Sau i una a Osor. Cal recordar que si sonen les sirenes de presa, cal evacuar la zona. Les sirenes de les preses tenen un so diferent a les sirenes de risc químic (en el cas de les sirenes de risc químic, si sonen cal confinar-se i no evacuar).

L’ACA disposa d’un sistema de telecontrol operatiu les 24 hores, a banda de mesures de control i vigilància definides mitjançant un programa establert. Arribat el cas i en funció dels resultats, permetria activar les sirenes d’avís a la població i d'alertar a Proteccio Civil de la Generalitat a través del contacte directe amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) amb qui es coordina permanentment.

La previsió és que al llarg del 2025 i inicis del 2026 s’implantin els plans d’emergència de la resta d’embassaments gestionats per l’Agència, com la Baells, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i Darnius Boadella.

Aquestes instal·lacions s’aniran incorporant a l’INUNCAT i a la planificació de protecció civil municipal per garantir una resposta coordinada en cas d’emergència.

Sessions informatives i difusió

A mesura que es vagin desplegant els plans d’emergència a tots els embassaments de les conques internes, es faran una sèrie de sessions informatives als municipis afectats i es farà una bustiada amb la informació en tots ells, amb l’objectiu que lapoblació sàpiga com actuar en cas d’incidència greu a les preses.

Consells bàsics en cas d’incident en una presa

·Allunya’t tan ràpidament com puguis de la llera dels rius i rieres.

·Ves a llocs elevats.

·No creuis rius ni torrents; la força de l’aigua podria arrossegar-te.

·No utilitzis carreteres afectades; el seu tall pot deixar-te atrapat.

·No vagis a buscar els infants a l’escola. Els mestres saben com actuar i faran l'evacuació amb ordre i eficàcia.

·Segueix les indicacions de les autoritats.

·Presta atenció a les informacions dels mitjans de comunicació.

·No facis servir el telèfon. Deixa les línies lliures per als serveis d’emergència. Utilitza’l només per una causa justificada.

·En cas d’emergència, truca al 112.

Si ets a casa i has d’evacuar

·Tanca tota la casa. Desconnecta l’electricitat i el gas.

·Agafa el que sigui imprescindible (equip d’emergència, documentació, diners, medicaments indispensables, etc.) i marxa on et diguin els serveis de seguretat.

·Tingues cura de les mascotes i del seu equip d’emergència.

Tota la informació sobre els plans d’emergència es pot consultar aquí.