Un estudi de la Diputació de Barcelona recomana garantir la continuïtat de l'efecte transformador dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació

Actualment hi ha en marxa 14 plans a la demarcació, gestionats per 12 entitats municipals i supramunicipals i finançats pels fons Next Generation EU. 

La Diputació de Barcelona ha presentat aquest dijous l’Estudi sobre l’impacte dels PSTD a la província de Barcelona, que analitza el desenvolupament i la implementació dels 14 Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació actualment en marxa a la demarcació, gestionats per 12 entitats municipals i supramunicipals i finançats pels fons Next Generation EU. 

Per tal de garantir la continuïtat i l'impacte dels projectes PSTD a llarg termini, l’estudi recomana assegurar un suport continuat d’aquelles actuacions més transformadores i millorar la coordinació entre les entitats municipals, garantir la continuïtat del finançament amb fons europeus ordinaris o d’altres i dels recursos per mantenir i expandir les iniciatives posades en marxa.

L’informe, elaborat amb el suport de l’empresa Daleph, destaca les aportacions positives d’aquests plans al turisme sostenible local, com ara la millora d'infraestructures, la digitalització i l'augment de les accions de conservació ambiental. També identifica reptes de millora, com ara limitacions administratives, dificultats de coordinació i la necessitat d'una millor planificació i conceptualització dels projectes. 

En aquest sentit, l’informe destaca la importància de la planificació estratègica per superar les limitacions administratives i assegurar la sostenibilitat dels projectes més enllà del període inicial de finançament, així com fomentar la participació de la comunitat local en els projectes per tal que responguin adequadament a les necessitats de la població i obtenir un suport més ampli. 

L’estudi respon al propòsit de la Diputació de Barcelona d’obtenir una imatge més detallada del desenvolupament d’aquests projectes, per tal d’atendre les necessitats dels seus responsables de manera més precisa i eficient i ajustar les seves accions a les demandes i prioritats dels ens locals, així com identificar les potencialitats dels projectes més rellevants per donar-los continuïtat i complementarietat un cop finalitzin els fons. 

“Els fons Next Generation EU han estat una resposta sense precedents per afrontar la crisi derivada de la pandèmia i, sobretot, per impulsar un nou model de desenvolupament més sostenible, digital, just i equilibrat”, ha recordat la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Ana Herrera, durant la presentació de l’informe, celebrada aquest dijous a Can Serra.

“Des de la Diputació de Barcelona, hem volgut aprofitar aquesta oportunitat per redefinir el turisme, fer-lo més resilient, més inclusiu i més connectat amb les necessitats del territori i de les persones que hi viuen, i aquest informe ens permet avançar des del coneixement i reforçar el compromís compartit amb un turisme que transformi, que arreli i que generi valor públic”, ha afegit la diputada.

Els Plans extraordinaris de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) han estat el principal instrument de finançament en l’àmbit del turisme amb els fons europeus Next Generation a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol. En total hi ha hagut tres convocatòries (2021, 2022 i 2023), en les quals la província de Barcelona ha rebut 80,8 milions d’euros per finançar 14 projectes. 

D’aquests 14 projectes, 3 han estat presentats per la Diputació de Barcelona i han rebut gairebé 9,4 milions d’euros. Es tracta del PSTD Vies Blaves Barcelona, dotat amb 5,3 milions d’euros per a la recuperació de camins fluvials naturals per a un turisme sostenible (Via Blava Anoia Fase I); el PSTD Espais naturals i turisme sostenible, dotat amb 2 milions d’euros per fer actuacions en els 6 parcs naturals gestionats per la corporació; i el PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat, que destina 2 milions d’euros a fomentar el turisme sostenible de sol i platja en aquesta zona.