Les Escoles Agràries impulsen un programa pioner de Mentoria Oberta per afavorir el relleu al sector primari

Les Escoles Agràries busquen idees de negoci i projectes empresarials per formar part d’aquest nou programa, que té la voluntat de facilitar l'accés al món agrari i ramader a persones de totes les edats

La Mentoria Oberta es caracteritza per oferir un acompanyament pràctic i personalitzat pels professionals que volen impulsar nous projectes viables al sector primari català


Les Escoles Agràriesdel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació promouen el programa Mentoria Oberta, una nova línia d’actuació dissenyada per donar suport a persones adultes, des dels 18 anys fins a més de 65, que vulguin emprendre un projecte dins el sector primari. Aquest projecte s’emmarca dins de l’Estratègia de relleu generacional de Catalunya 2023-2027, que té com a objectiu garantir la continuïtat i el dinamisme del sector primari davant l’envelliment progressiu de la pagesia i les dificultats d’incorporació de noves generacions.

El programa ofereix un acompanyament pràctic i personalitzat mitjançant un procés de mentoria que connecta persones amb ganes de començar un projecte viable -anomenat mentorat-, amb professionals en actiu que ja tenen una trajectòria consolidada dins del sector –el denominat mentor. Aquesta connexió es basa en una estructura de treball col·laboratiu entre la persona mentorada, la mentora i la tutora de l'Escola Agrària, que garanteix una relació formativa de confiança, aprenentatge mutu i seguiment constant.

Actualment, aquesta iniciativa es troba en la fase inicial de preparació, amb l’objectiu de posar-se en marxa a mitjans d’aquest any. Durant aquests mesos, les Escoles Agràries estan buscant perfils que encaixin amb les figures de mentor i mentorat pel primer programa d’enguany.Les persones interessades només han de tenir clar l’àmbit agrari o ramader en què volen treballar i adreçar-se a qualsevol de les 15 Escoles Agràries de Catalunya, on rebran orientació i es posarà en marxa el procés d’assignació d’un tutor que treballarà amb el mentorat què necessita.

El projecte de Mentoria Oberta que s’està treballant, està inspirat en el programa de Mentoria per a Joves Agricultors i Agricultores, adreçat a tots aquells joves d’entre 18 i 40 anys que sol·liciten la incorporació a l’empresa agrària i l’ajut de primera instal·lació, que va posar en marxa el Servei de Formació Agroalimentària el curs 2022 - 2023 com a prova pilot, i el qual s'està celebrant la seva tercera edició. Fruit de l’èxit del programa, que ha assessorat a més de 35 joves en tres anys i ha demostrat que la mentoria és una metodologia de treball i aprenentatge molt eficaç per transmetre coneixement, s’ha decidit obrir el projecte de mentoria a més persones, des dels 18 anys fins a més de 65, que vulguin emprendre un projecte dins el sector primari.

A través de la Mentoria Oberta, les persones que tenen un projecte clar i viable poden aprendre de l’experiència d’un professional del sector, treballant colze a colze durant un període que pot arribar fins a les 120 hores. El programa es basa en una relació triangular entre la persona mentora, mentorada i tutora de l’Escola Agrària, que garanteix el bon funcionament i seguiment del procés. La mentoria s’adapta al calendari agrari i ramader, i a la realitat de cada projecte, i inclou formació tècnica, suport constant i un any complet d’assessorament individualitzat.

A més, el mentor o mentora rep una formació inicial per entendre les claus del procés i poder transmetre els seus coneixements de manera efectiva i estructurada. Tot el procés està supervisat per un/a tutor/a de l’Escola Agrària corresponent, que manté el contacte amb ambdues parts per garantir una experiència enriquidora i ben orientada.

"La Mentoria Oberta és una iniciativa pionera i clau per fer possible que qualsevol persona, independentment de la seva edat, amb motivació i un projecte viable pugui incorporar-se al món rural amb més seguretat i suport. A més, reforcem la transmissió de coneixement entre generacions, que és essencial per garantir el futur del camp català”, destaca el cap del Servei de Formació Agroalimentària, Joan Minguet.

Un instrument clau per al relleu generacional

El sector agrari català es troba en un moment clau. La manca de relleu suposa un repte important per a la sostenibilitat del sistema alimentari i la gestió del territori. La Mentoria Oberta busca precisament revertir aquesta tendència, afavorint l’arribada de noves persones, siguin joves, nouvingudes o persones que canvien de professió, que aportin energia i compromís amb el món rural.

Aquest model d’acompanyament representa una oportunitat real per accedir al coneixement pràctic del sector, superar les barreres inicials i establir vincles intergeneracionals que enforteixen la comunitat agrària. A través d’aquest suport, es potencia no només la continuïtat de les explotacions agràries, sinó també l’arrelament al territori i el desenvolupament econòmic local.