La FIHRT qualifica de desproporcionada la prohibició de fumar a les terrasses
El sector alerta que aquesta mesura aïllaria Espanya com un dels únics països europeus amb una prohibició total a les terrasses.
Segons l’última enquesta de 40dB, el 70% dels espanyols creu que conscienciar és més eficaç que prohibir per reduir el consum de tabac.
Recentment, França ha decidit excloure expressament les terrasses en la seva nova ampliació de restriccions.
Barcelona, 10 de setembre de 2025.- La Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme, FIHRT, l’organització empresarial que representa restaurants, bars, cafeteries i pubs, de les vegueries de la Catalunya Central, Barcelona, Penedès i Terres de l’Ebre, reitera la seva incomprensió davant la prohibició de fumar a les terrasses.
Aquesta mesura s’emmarca en l’Avantprojecte de modificació de la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries davant el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres.
Ineficàcia i efectes indesitjats
Des de l’organització s’adverteix que la mesura tindria una eficàcia molt limitada:
- No redueix el consum, sinó que el desplaça a espais menys convenients, com els domicilis, augmentant l’exposició al fum en interiors mal ventilats.
- Provocaria que les persones s’aixequessin i s’aglutinessin al carrer per fumar, donant lloc a un oci desordenat a la via pública, amb molèsties per als veïns i els transeünts.
- Afavoriria un consum descontrolat a les immediacions de les terrasses, sense espais habilitats per als residus, amb el consegüent perjudici per a l’entorn i la convivència ciutadana.
Recordem que actualment hi ha una bona convivència entre fumadors i no fumadors a les terrasses. Aquest equilibri, avalat per la satisfacció de la clientela, garanteix el respecte entre tots dos col·lectius.
Impacte internacional i turístic
La FIHRT alerta també de l’impacte negatiu per al turisme i per a la imatge internacional del país. Espanya es convertiria en una excepció dins d’Europa, on només Suècia i un cas puntual a Milà mantenen una prohibició total similar.
Països mediterranis amb els quals competim en oferta turística —Portugal, Itàlia, Croàcia o Grècia— no tenen aquesta prohibició i mantenen les terrasses operatives durant tot l’any, ja que formen part de la quotidianitat dels carrers i són molt valorades per ciutadans i visitants.
L’any 2024, Espanya va rebre més de 94 milions de turistes, i enguany s’ha acostat pràcticament als 100. Malgrat el canvi climàtic, les terrasses són un atractiu diferencial de la nostra hostaleria: permeten gaudir de l’aire lliure pràcticament tot l’any, un luxe que molts turistes no tenen en els seus països d’origen. Una prohibició generaria confusió i una percepció negativa, en un moment en què la competitivitat turística és clau.
Rebuig ciutadà i absència de demanda social
Segons l’enquesta de 40dB, elaborada amb Hosteleria de España (Confederación Empresarial de Hosteleria de España), a la que pertany la FIHRT:
- El 69,3% dels espanyols considera que les campanyes d’informació i sensibilització són més efectives que les prohibicions directes.
- Més del 56% no considera urgent adoptar aquesta mesura.
- El 85,2% anticipa que els fumadors continuarien fent-ho a les immediacions, generant nous problemes de convivència i dificultant la tasca dels treballadors.
- El 57,4% alerta d’un efecte rebot cap als domicilis, amb pitjors condicions de ventilació.
- El 62,6% tem un efecte negatiu sobre la imatge d’Espanya com a destinació turística.
A més, una iniciativa ciutadana europea per aconseguir entorns sense fum va fracassar estrepitosament, recollint només el 2,26% de les signatures necessàries, prova de la manca d’interès real de la ciutadania.
Posició de l’OMS
L’Organització Mundial de la Salut diferencia clarament la necessitat de regulació en espais interiors respecte als exteriors. Segons l’OMS, les mesures han d’aplicar-se “on sigui apropiat”, atenent a l’evidència científica i als riscos reals. Espanya ja compta amb una de les normatives més restrictives d’Europa en espais lliures de fum.
Càrregues per al sector
La prohibició implicaria obligar els professionals de l’hostaleria a exercir tasques de vigilància i control sobre els clients, responsabilitats que no els corresponen i que podrien generar situacions de tensió o conflicte
Conclusions
Per tot això, des de la FIHRT, com també ho ha fet Hosteleria de España, i les Gremis, Associacions i Federacions que també en formen part, reiterem la nostra voluntat de diàleg amb les autoritats i instem el Govern a reconsiderar la mesura.
Tal i com assenyala el President de la FIHRT, Domingo Morilla, “´és fonamental garantir la convivència i evitar la imposició de càrregues addicionals als professionals del sector. Les terrasses són un espai clau per a la vida social i econòmica del país, i qualsevol decisió ha de valorar seriosament el seu impacte en termes d’ocupació, activitat empresarial, competitivitat turística i experiència dels clients.”