Espais blaus a Vilanova i la Geltrú: natura, benestar i adaptació al canvi climàtic

L'Ajuntament ha participat aquest mes de juny a la reunió de tancament del projecte europeu SCORE sobre l'adaptació al canvi climàtic

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha participat aquest mes de juny a la reunió de tancament del projecte europeu SCORE, una iniciativa destinada a impulsar solucions basades en la natura per adaptar les ciutats costaneres als efectes del canvi climàtic. La ciutat ha estat una de les deu localitats europees pilot, i una de les tres que han actuat com a laboratori viu del projecte.

Des de fa més d'una dècada, la ciutat treballa per recuperar els valors naturals del seu litoral a través dels anomenats espais blaus, zones on l'aigua hi té un paper central i que aporten beneficis tant per al medi ambient com per al benestar de les persones. El concepte d'espai blau fa referència a llocs amb presència significativa d'aigua –natural o artificial– com mars, rius o estanys, que contribueixen a la salut física i emocional, a més de tenir un gran valor ecològic.

A Vilanova, aquests espais formen part d'una infraestructura verda-blava, que combina vegetació i aigua per generar ecosistemes que permetin la regulació tèrmica, la millora de la qualitat de l'aire, el control d'inundacions o la conservació de la biodiversitat.

Una trajectòria de recuperació del litoral

L'any 2004, l'equip de govern municipal va aturar les obres d'urbanització de la Platja Llarga, atenent un informe d'inundabilitat de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i després d'una campanya de col·lectius ecologistes i veïnals per salvar aquest espai natural.

L'aposta municipal pels espais blaus va continuar l'any 2014, arran de la detecció del corriol camanegre, una espècie protegida, a la platja de Ribes Roges. Aquest fet va impulsar diverses actuacions, com la naturalització del Torrent de Sant Joan (2018), la retirada d'un aparcament a la platja del Far per recuperar-ne la vegetació (2019), i la restauració de la Platja Llarga (2023), una reivindicació històrica que ha incorporat un centre de recepció de visitants.

Aquests tres espais formen la Xarxa d'Infraestructura Blava de Vilanova i la Geltrú, que ofereix refugi climàtic, afavoreix la biodiversitat i millora l'adaptació urbana davant del canvi climàtic.

Com recorda la regidora d'Emergència climàtica i espais naturals, Iolanda Sánchez, "Des del nostre municipi, que pateix els efectes de la crisi climàtica al litoral, sabem què significa lluitar per preservar els nostres ecosistemes. La Platja Llarga, espai de gran valor ecològic i paisatgístic, ha estat objecte d'atenció i acció des del món científic, veïnal i institucional. Avui som més conscients que mai que les solucions a la regressió del litoral passen per la restauració d'ecosistemes naturals i solucions basades en la natura".

Zones humides amb alt valor ecològic

Dins d'aquest marc, el projecte SCORE ha centrat les seves accions en dues zones humides litoralsD'una banda, la Platja Llarga. Amb una extensió de 10 hectàrees, és un dels darrers vestigis naturals de l'antic delta del riu Foix i un espai únic entre els deltes de l'Ebre i del Llobregat. La restauració ha permès recuperar aiguamolls i hàbitats naturals.

D'altra banda, s'ha treballat en la desembocadura del Torrent de Sant Joan, on es consolida la presència del corriol camanegre.

Projecte SCORE i reconeixement europeu

Amb una dotació de 175.000 €, el projecte SCORE ha permès consolidar la Platja Llarga com a laboratori viu, amb la instal·lació de sensors ambientals, la construcció d'una nova bassa i la creació de materials educatius. També s'ha treballat en un altre espai, el Torrent de la Piera, on s'han dut a terme estudis d'inundabilitat, maquetes digitals i processos participatius de futur.

Aquest mes de juny, l'Ajuntament ha participat a la reunió de cloenda del projecte a Rimini (Itàlia), en el marc de la 7a Assemblea Europea pel Canvi Climàtic. La ciutat ha presentat la Platja Llarga com a cas d'èxit de restauració d'aiguamolls i com a exemple de solució basada en la natura. La presentació ha despertat interès entre altres socis europeus, que han convidat Vilanova a col·laborar en nous projectes.

Fruit d'aquesta trajectòria, el centre de visitants de la Platja Llarga ha estat reconegut amb el distintiu de Centre Blausumant-se a Can Pahissa, seu del Servei de Medi Ambient i del Centre de Resiliència. Aquests distintius evidencien l'aposta municipal per un model de litoral sostenible i educatiu.

Aquest dissabte 28 de juny a les 9.30 h es farà la primera visita guiada gratuïta pel nou espai renaturalitzat.

Vilanova als informes de bones pràctiques

La tasca feta a Vilanova ha estat inclosa en l'informe de bones pràctiques de la Fundació CONAMA, que recull 12 experiències d'adaptació climàtica al litoral espanyol. L'informe destaca la gestió qualitativa del litoral vilanoví, la conservació d'espècies protegides i l'avenç cap a una anella verda/blava municipal com a referent de resiliència climàtica urbana.