Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025 dedica el mes de novembre als paisatges d'oliveres i a l'oli d'oliva verge extra
Entre les activitats programades, destaca el primer Mercat de l’Oli Nou a Barcelona, que se celebra del 21 al 23 de novembre
Arreu de Catalunya també hi haurà nombroses activitats dedicades a l’oli d’oliva verge extra i als productes de tardor
Arreu del país, les oliveres prenen vida i els molins tornen a omplir-se d’aromes intensos i de l’activitat dels pagesos, les cooperatives i els productors, que transformen el fruit de l’olivera en oli d’oliva verge extra, un dels emblemes de la gastronomia catalana.
Des de les Garrigues i el Baix Ebre fins a l’Empordà, el Priorat, el Segrià o el Bages, els paisatges d’oliveres dibuixen un mosaic únic que combina tradició, biodiversitat i equilibri territorial. La collita d’olives marca el ritme de la tardor. En aquest moment, es fa visible la feina de tot un any: la cura del camp, la recol·lecció, la selecció acurada i el premsatge en fred transformen l’esforç i el respecte per la terra en un producte símbol de qualitat, salut i identitat mediterrània.
Així, en el marc de la distinció Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia 2025, el mes de novembre posa el focus en aquest patrimoni viu: els paisatges d’oliveres i l’oli d’oliva verge extra, que connecten territori, cultura i gastronomia.
El primer Mercat de l’Oli Nou a Barcelona
Entre les activitats programades per al novembre destaca el primer Mercat de l’Oli Nou, impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, que se celebrarà del 21 al 23 de novembre a la Plaça Catalunya de Barcelona. Una cinquantena de productors de 21 comarques catalanes portaran els seus olis d’oliva verge extra de primera premsada, i convertiran la plaça en un gran aparador del millor oli del país.
Els visitants podran descobrir, tastar i comprar el producte més preuat de la temporada: el primer raig d’oli nou. La proposta inclou tallers de cuina, tastos guiats, activitats gastronòmiques i venda directa, amb l’objectiu d’apropar la cultura de l’oli verge extra a la ciutadania, donar visibilitat al sector oleícola català i reafirmar el valor del producte local com a eix central de la nostra cuina i el nostre territori.
Més activitats destacades del mes
Durant tot el mes de novembre, Catalunya s’omple de fires i activitats per donar a conèixer la riquesa i diversitat dels productes de tardor. Tastets, demostracions gastronòmiques i esdeveniments al voltant de l’oli d’oliva verge extra permetran descobrir el territori català a través del seu or líquid i conèixer la història, la tradició i la qualitat que amaga cada ampolla.
- Del 30 d’octubre al 2 de novembre. Brots. Oli en un llum (Baix Empordà). Dins del Festival Brots del Baix Empordà: música, teatre, dansa, fotografia, arts digitals i també gastronomia amb forta presència de l’oli. Tallers de tast d’olis i diverses propostes gastronòmiques entorn de l’oli: pa amb oli i sal, pa amb oli i sucre, pa amb oli i xocolata, coca d’oli, recuit amb oli, bombons d’oli, gelat d’oli, etcètera. I també, pomes i derivats, i vins de la DO Empordà.
- De l’1 al 30 de novembre. Salou, cultura de l’oli (Salou). Jornades dedicades a l’oli verge extra d’oliveres centenàries i monumentals. Tastos guiats per experts per conèixer les propietats i matisos dels olis locals. Experiències gastronòmiques amb plats on l’oli de Salou és el gran protagonista.
- De l’1 al 30 de novembre. Esmorzars de forquilla Verge Extra. Ruta dels esmorzars de forquilla amb Oli d’Oliva Verge Extra de les Garrigues Altes (Garrigues Altes). Durant el mes de novembre, els bars de les Garrigues Altes oferiran esmorzars de forquilla on l’oli d’oliva verge extra dels nostres pobles hi tindrà rellevància. Divendres, dissabtes i diumenges, de 8.00 a 11.00 h.
- De l’1 de novembre al 14 de desembre. Mostra Gastronòmica de les Garrigues (Garrigues). Plats amb oli nou i productes locals servits en diversos restaurants, combinant gastronomia, paisatge i tradició. Els visitants poden complementar l’experiència amb oleoturisme i rutes culturals per conèixer el patrimoni de la comarca, des de les pintures rupestres del Cogul fins als castells i la pedra seca.
- 1 de novembre. Presentació del llibre “Receptes amb memòria" de receptes de l'oli de la Granadella (La Granadella). Cuina en directe (show cooking) a càrrec de la cuinera Maria Nicolau. Amb degustació.
- 2 de novembre. Matí d’Oliveres: Esmorzar, Oli & Música (Garrigues). Una experiència immersiva que combina formació, gastronomia i cultura: un esmorzar artístic entre oliveres amb productes locals, un tast guiat d’olis a càrrec de la sommelier Montse Freixa, un taller de collita amb el productor Jordi Arbós i un concert del grup Silvestres. L’activitat posa en valor el patrimoni natural, gastronòmic i immaterial vinculat a l’oli.
- Del 4 al 8 de novembre. Embutada 2025. 9a edició (Tarragona). Una festa única dedicada al vi novell i a la tradició de tastar-lo directament als cellers, sovint amb un embut. L’organitza l’Ajuntament de Tarragona i Santa Tecla. Durant la setmana anterior, la ciutat s’omple d’activitats culturals, rutes i concerts. El dissabte 8 de novembre, la plaça del Rei acollirà 25 cellers, tastos, gastronomia i música.
- Del 8 al 30 de novembre. Jornades de la clotxa i de l’oli (Ribera d’Ebre). Durant el mes de novembre, la Ribera d’Ebre celebra la Festa de la Clotxa, un plat tradicional que mostra els orígens pagesos de la comarca i es gaudeix amb oli local. Aquesta festa inicia les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, amb restaurants que inclouen aquest plat als seus menús al llarg del mes.
- Del 7 al 9 de novembre. Temps d’Oli (Calafell). Una festa que vol fer valer els sabors autòctons, els productes de temporada i les receptes que han passat de generació en generació, tot promovent el seu coneixement entre la població local i visitant.
- 9 de novembre. Tallers infantils i Maridatges per a adults amb oli d’oliva del Pla d’Urgell (El Palau d’Anglesola). La Mostra de Formatges Artesans de Ponent acollirà tallers i tastos per fer valer l’oli d’oliva verge extra del Pla d’Urgell, amb activitats per a infants, joves i adults, que inclouen un taller de cuina i un tast guiat de formatges maridats amb olis locals.
- Del 8 al 29 de novembre. Entre Molins (Garrigues). Al llarg de quatre caps de setmana consecutius del mes de novembre, quatre restaurants de referència es desplaçaran als molins participants per cuinar in situ i oferir una experiència gastronòmica exclusiva. Cada molí acollirà un sopar per a 30 comensals, que gaudiran d’un menú degustació elaborat especialment per l’ocasió, de 80 euros, amb maridatge inclòs.
- Del 14 al 16 de novembre. XXIX Fira de l’Oli i la Mediterrània (Santa Bàrbara). La Fira de l’Oli i la Mediterrània és un dels esdeveniments més importants en l’àmbit oleícola, agrícola i gastronòmic de les Terres de l’Ebre.
- 22 de novembre. Jornada de l’OOVE (La Bisbal del Penedès). La jornada a Torclum oferirà un tast d’olis i productes locals, incloent-hi l’oli de raig i l’oli nou de la collita 2025. Seguirà una taula rodona amb experts en cuina, producció i salut, i a la tarda es farà cuina en directe (show cooking) amb xefs i un pastisser del col·lectiu Terra i Taula. L’oli d’oliva serà el fil conductor d’una jornada amb degustacions, vins, caves i productes locals.
- 26 de novembre. Presentació de Carretera de l’Oli (Les Borges Blanques). La Carretera de l’Oli transforma les Garrigues en una ruta de 130 km que uneix 16 municipis, i posa en valor l’oli, el vi, la pagesia i el paisatge mediterrani. Amb una pàgina web interactiva, ofereix una experiència que combina territori, patrimoni i gastronomia.
Totes les activitats es poden consultar a l’agenda de: https://somgastronomia.cat/


