FESTA DE L'OLLA DE MURRI I LA CASSOLA DE VINYA

Festa de caràcter etnogràfic i de recuperació de la tradició pagesa de La Torre de Claramunt. 

En aquesta festa són protagonistes la vinya, les barraques de pedra seca, els ceps, les cassoles, els forns de calç i el poble de Vilanova d’Espoia. 

La cassola de vinya i l’olla de murri pretén recordar aquells temps en què els pagesos estaven de sol a sol treballant a la vinya; s’havien de dur els aliments de casa i dinar al tros. 

Es tracta de recuperar un patrimoni gastronòmic propi del poble de Vilanova d’Espoia que s’elabora de manera i amb mitjans tradicionals (amb foc de llenya). 

La festa compta amb música tradicional, fira artesanal, activitats lúdiques per a la mainada, etc. 

Normalment, al matí s’organitza una excursió guiada per "la ruta de barraques de vinya", encara existents, així com la possibilitat de visitar les obres de restauració de l’església romànica de St. Salvador de Vilanova d’Espoia.

Participa en l'experiència Barraques Go

Aquest singular projecte impulsat pel Consell Comarcal de l’Anoia i els ajuntaments de Castellolí, La Torre de Claramunt i Vallbona d’Anoia, amb el suport de la Diputació de Barcelona, busca promoure les sinergies entre el turisme i el comerç local per tal de revalorar els petits pobles de la zona, impulsar el seu teixit comercial i potenciar els productes singulars.

 

Les barraques de pedra seca són construccions característiques de la zona i lligades al seu passat rural i al món de la vinya i que es troben escampades per tot el territori. A l’Anoia són un més dels molts elements que conformen la riquesa patrimonial de la comarca, com els castells de frontera, els paisatges rurals o els petits pobles i nuclis amb encant. Gràcies a aquest joc podreu explorar les Valls de l’Anoia, properes a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i amb la muntanya de Montserrat de fons.