Fira del Camí Ral

La festa d’hivern de Vilanova del Camí

La fira tindrà lloc diumenge 14 de gener de 2018, dins el marc de la Festa de Sant Hilari, que començarà divendres 12 i durarà fins diumenge 14 de gener, amb la Fira del Camí Ral.

Consulteu la programació d’aquesta XX edició clicant aquest enllaç: Programa XX Fira del Camí Ral .

Un viatge al passat medieval de Vilanova del Camí

Des de l’època medieval a Vilanova del Camí es portava a terme una fira dedicada al patró de la localitat, Sant Hilari. Degut a l’aparició de noves propostes firals i per l’evolució de la dinàmica expositora del nostre país que va deixar de banda totalment el món rural i menestral, la fira de Sant Hilari va anar perdent força com a mostra comercial.

Des de l’any 1999 la fira ha retornat als seus orígens i s’ha vinculat al camí ral que comunicava des d’antic Barcelona i Madrid. Avui en dia la Fira de Sant Hilari o la Fira del Camí Ral es una mostra excepcional de l’artesania viva de Catalunya.

El camí ral va veure el pas de caravanes romanes carregades amb vaixelles, vidre, oli, vi, cereals, conserves de peix; més tard, el pas de les incursions sarraïnes, l’estructuració i repoblació del territori a càrrec dels nous comtats catalans i la proliferació posterior de mercaders, artesans, oficis i professions.

Segles més tard polaritzà, en ser una de les vies més transitades dels país el fenomen del bandolerisme i saltejament de camins.

El camí ral ha estat des d’antic una via fonamental per entendre l’evolució econòmica del país. Primer els traginers i les rècues de mules donaven vida al camí. La càrrega de les mercaderies amb sàrries d’espart per a productes delicats, argadells per a sacs, caixes de fusta o bótes per a líquids, amb carros o a bast foren decisius per assegurar la mobilitat de les mercaderies.

A la Fira del Camí Ral hi participen uns 200 expositors entre artesans, firaires i comerços del municipi.

 

www.vilanovadelcami.cat